UPALNE PROMJENE

Reakcija imuniteta: Alergijski proktokolitis se najčešće javlja kod dojene djece

Učestalost alergija na određene konkretne namirnice raste alarmantnom brzinom

Često se dešava zbog prisustva mliječnih proteina u ishrani. Pixabay

Dž. R.

13.5.2024

Upalne promjene debelog crijeva i rektuma kod beba se nazivaju alergijski proktokolitis, a dešava se zbog reakcije imuniteta na unošenje stranih proteina.

Nepoznati razlozi

Učestalost i prirodna historija alergijskog proktokolitisa nisu jasni, iako se čini da njegova učestalost raste u našem okruženju, čak i kod beba koje su isključivo dojene mlijekom.

Posljednjih nekoliko desetljeća različiti alergijski poremećaji gotovo su eksponencijalno porasli u industrijaliziranom svijetu. Razlozi za ovo povećanje nisu u potpunosti poznati, iako su predložene brojne hipoteze.

Jedna takva hipoteza pretpostavlja da pretjerane mjere higijene služe kao pokretački faktor koji uzrokuje da nedovoljno stimulirani imunološki sistem domaćina brani tijelo od faktora koji su bezopasni.

Što se tiče alergija na hranu, najnovije studije pokazuju da u SAD-u do 4 posto svih odraslih i 8 posto sve djece mlađe od tri godine pati od alergije na hranu, a ta je učestalost puno veća od one koja se bilježi pet godina ranije.

S druge strane, učestalost alergija na određene konkretne namirnice raste alarmantnom brzinom, kao što je slučaj s alergijom na kikiriki, čija se učestalost u posljednjih pet godina u Sjevernoj Americi udvostručila.

Faktori rizika

Klinička slika se razvija u prvim sedmicama ili mjesecima života (bebe između dva dana i tri mjeseca, a praktično uvijek unutar prvih šest mjeseci života). Simptomi su uvijek vezani uz probavni sistem i uključuju rektalno krvarenje, u većini slučajeva povezano s proljevom sa sluzi, iako stolica također može izgledati normalno.

Krvarenja mogu varirati od malih fleka krvi pomiješanih sa stolicom do obilnog krvarenja (rektoragija).

Krvave stolice mogu se postupno povećavati, s neredovnom pojavom krvi nekoliko dana, nakon čega slijedi prisutnost krvi u većini crijevnih pokreta, sve dok se uzročnik ne povuče. Opće stanje djeteta nije narušeno, nema zastoja ni gubitka tjelesne težine, a palpacijom abdomena nema promjena.

Faktori rizika za razvoj alergijskog kolitisa su nezreo imunološki sistem, promijenjena crijevna propusnost, drugi faktori koji aktiviraju žarišnu imunološku funkciju, kao što je genetska osjetljivost u kombinaciji s posebno senzibilizirajućom hranom (mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi, soja).

Brojna hrana povezana je s alergijskim proktokolitisom (soja, riba, jaja, pšenica itd.), iako je kravlje mlijeko upleteno u gotovo svim slučajevima.

Otprilike 60 posto svih slučajeva proktokolitisa nalazi se kod dojene djece. Pokretački alergeni u ovim slučajevima su proteini kravljeg mlijeka koji se izlučuju u majčino mlijeko nakon uzimanja mliječnih proizvoda od strane majke.

Ostali oboljeli pacijenti odgovaraju dojenčadi koja se hrani formulama koje sadrže protein kravljeg mlijeka ili soju.

Dijagnoza i liječenje

Nažalost, ne postoje neinvazivni, specifični dijagnostički testovi za alergijski proktokolitis, a postojeće laboratorijske ili biohemijske tehnike nemaju potrebnu specifičnost i osjetljivost. Ultrazvukom se može dokazati zadebljanje sluznice.

Dijagnoza se temelji na detaljnoj historiji bolesti i odgovoru pacijenta na eliminaciju sumnjivih proteina iz prehrane (obično kravljeg mlijeka), nakon isključivanja drugih mogućih bolesti kao što su infekcija, nekrotizirajući enterokolitis, analne fisure ili invaginacija.

Rezultati laboratorijskih pretraga su normalni kod većine beba, iako je u izoliranim slučajevima moguće otkriti diskretne promjene u obliku anemije, hipoalbuminemije ili periferne eozinofilije.

Većina slučajeva dijagnosticira se i liječi na empirijskoj osnovi, povlačenjem sumnjivih proteina iz prehrane. Kod ove djece treba razmotriti ponovnu ekspoziciju (provokacijski test) kako bi se potvrdila dijagnoza.

Međutim, kod nekih je potrebno provesti rektosigmoskopiju i endoskopiju. Endoskopski nalazi pokazuju edematoznu i eritematoznu sluznicu s mogućim površinskim erozijama ili ulceracijama, krvarenjem i limfoidnodularnom hiperplazijom.

Restrikcija hrane

Liječenje se sastoji od uklanjanja sumnjivih proteina iz prehrane (općenito proteini kravljeg mlijeka). U slučaju dojene djece, ako se želi nastaviti s dojenjem, izbacivanje mliječnih proizvoda iz majčine prehrane postupno će riješiti simptome kod većine pacijenata.

U izoliranim slučajevima također je potrebna dijeta bez soje i jaja. Ako se stanje ne počne povlačiti unutar 48 – 72 sata, treba razmotriti hidroliziranu proteinsku mliječnu hranu za dojenčad, a ako to ne popravi situaciju, indicirana je formula na bazi elementarnih aminokiselina.

U dojenčadi koja se hrani umjetnom hranom indicirano je uvođenje posebne formule. Preporuka u ovom slučaju je hidrolizirana proteinska formula (treba imati na umu da 30 posto svih pacijenata s reakcijama na protein kravljeg mlijeka reagira i na sojine proteine), a ako se to pokaže neefikasnim, savjetuje se elementarna formula (aminokiseline).

Ove mjere liječenja su samo privremene jer je alergijski proktokolitis benigna i samoograničavajuća bolest kod koje bebe do prve godine života bez tegoba podnose slobodnu prehranu, a dugoročna prognoza je odlična.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.