KUĆANSKI POSLOVI

Kažite pa-pa pegli: Jednostavne metode da izravnate tkaninu bez mučenja

Tuširanje vrućom vodom pospješit će da se odjeća obješena u kupatilu prirodno izravna jer para prodire u vlakna tkanine i opušta ih

Većini mrzak posao. Pixabay

Dž. R.

13.5.2024

Peglanje sigurno spada u jedan od najmržih kućnih zadataka iako je prilično jednostavan posao. Iako većina kući ima i peglu i dasku, ipak će uraditi sve da ga izbjegnu.

Kako bi vam pomogli, stručnjaci su otkrili nekoliko trikova koji omogućuju smanjivanje zgužvanosti uz vrlo malo truda.

Korištenje vlažnih peškira i sušilice

Kućna čistačica Marija Gurkova otkrila je da su vlažni peškir i sušilica za veš sve što vam je potrebno kako bi zamijenili peglu.

- Stavite naborani predmet u sušilicu s vlažnim peškirom ili nekoliko kockica leda i pustite je na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Zbog vlažnog peškira ili kockica leda, u sušilici će nastajati para. To će pomoći ublažavanju nabora i zagladiti tkaninu. Kad se osuši, odjeću odmah složite kako biste izbjegli peglanje. Također, možete koristiti fen za kosu za uklanjanje nabora u zadnji tren. Jednostavno navlažite naborano područje odjeće vodom ili sprejem za uklanjanje nabora. Koristite najnižu postavku i zategnite tkaninu prilikom sušenja - otkrila je Marija

Korištenje pare

Marija također kaže da se vruća tava može koristiti za brzo peglanje odjeće.

- Sve što trebate uraditi jest napuniti tavu vodom, pustiti da se zagrije i zatim vodu izliti. Potom dno tave možete upotrijebiti da zagladite svoju odjeću. Međutim, ako tražite nešto lakše, odjeću možete objesiti u kupatilu dok uskačete pod tuš - kazala je.

- Tuširanje vrućom vodom pospješit će da se odjeća obješena u kupatilu prirodno izravna jer para prodire u vlakna tkanine i opušta ih. Alternativa pari od tuširanja je kuhalo za čaj, prokuhajte vodu i objesite odjeću metar od pare. Odvlaživači također mogu neizravno smanjiti nabore na odjeći jer uklanjaju višak vlage iz zraka. Međutim, para je efikasnija - objasnila je Marija.

Proces sušenja nakon pranja odjeće također se može potpomognuti ventilatorima za smanjenje nabora jer potiču protok zraka u odjeći, pomažući joj da se brzo i ravnomjerno osuši.

Kako bi njeni savjeti djelovali još efikasnije, Marija preporučuje upotrebu svog domaćeg spreja protiv nabora od octa i vode.

- Korištenje spreja protiv nabora u kombinaciji s ovim drugim tehnikama može dodatno opustiti tkaninu - otkriva Marija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.