TVRDNJE NAUČNIKA

Koliko vaš pas ima ljudskih godina: Ovako se zapravo računa

Starenje nije isto od psa do psa

Platforma X

Z. K.

17.5.2024

U slučaju da posjedujete psa kao kućnog ljubimca, sigurno ste čuli za pravilo da je jedna pseća godina jednaka sedam ljudskih. Ipak, ispostavilo se da je takav način računanja pogrešan. 

Nova formula

Naučnici su otkrili novu formulu kojom se može precizno odrediti broj godina. Starenje nije isto od psa do psa. Manji psi žive duže i sazrijevaju sporije, dok je kod većih pasa obrnuto. 

Naučnici su zaključili da svaka 4,4 kilograma tjelesne mase smanjuje životni vijek psa za oko mjesec dana. Isto tako, krzneni kućni ljubimci stare brže u ranijim godinama, a proces starenja se usporava u kasnijim fazama života. Svaka pseća godina ne vrijedi jednako, kao ni starenje među različitim pasminama.

Na dob psa utječe i genetika, pa tako pas može imati tendencije za nasljeđivanjem bolesti. Naravno, veliku ulogu igra i način života psa, poput njegove prehrane, količine kretanja i povijesti bolesti.

Kako izračunati pseće godine?

Kalkulator koji prikazuje kako se računaju pseće godine napravljen je prema vodiču i preporukama Američkog veterinarskog medicinskog udruženja te nalaže:

- Prva godina života srednje velikog psa je jednaka prvih 15 godina ljudskog života.

- Druga godina života jednaka je 9 ljudskih.

- A, svaka sljedeća godina psećeg života jednaka je oko pet ljudskih godina.

Osmišljena je još jedna formula računanja psećih godina u ljudske koja se temelji na metodi egipenskog sata. Za računanje psećih godina potrebno je pronaći prirodan algoritam godina vašeg psa (Ln), zatim taj broj pomnožiti sa 16 i dodati broj 31.

Formula za pseće godine u ljudske: 16 x ln (godine psa) + 31 = ljudske godine. Algoritam godina možete izračunati OVDJE.

Primjerice, ako vaš pas ima 12 godina, u ljudskima ima 71 godinu. Formula izgleda ovako: 16 x 2,5 + 31 = 71.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.