SVAKODNEVICA

Zabrinjavajući statistički podaci: Od 1 od 6 parova ima problem sa začećem

Neplodnost nije opasna po život, ali depresije od kojih pate neplodne žene, ne razlikuju se od onih od kojih boluju oboljele od raka

Problemi sa začećem. Društvene mreže

Z. K.

14.5.2024

Sposobnost da začnu i rode skoro je garantirano pravo svake žene. Upravo zato svaka žena očekuje da će biti majka, a to je bitno čak i onima koje nisu sigurne da to žele iskoristiti.

Nažalost, u proteklih dvadeset godina povećao se broj parova koji imaju problema sa plodnošću.

Duboki očaj

- Od 1 od 6 parova ima problem s neplodnosti, a službena medicina tvrdi da je 40 posto uzroka povezano sa muškarcem, a 60 posto sa ženom

- 30 posto parova dobije objašnjenje da pati od idiopatske neplodnosti (nepoznatog uzroka)

- Svaka četvrta žena ima spontani pobačaj

- Normalno je da parovima trebaju 2-3 godine čak i kad nemaju problema

- 25 posto ima problema sa začećem

- Povećan je postotak abnormalne građe spermija

- Vrijednosti spermiograma opale su za 50 posto u posljednjih 10 godina

Kad otkrije da ne može imati djecu, žena često iskusi duboki očaj i osjećaj nepravde. One kod kojih je dijagnosticirana neplodnost, dvostruko su više sklone depresijama, a takva depresija doseže vrhunac približno 2 godine nakon što počnu sa pokušajima da ostanu u drugom stanju.

Neplodnost nije opasna po život, ali se depresije od kojih pate neplodne žene, ne razlikuju od onih od kojih boluju one oboljele od raka, srčane bolesti ili side.

Na neplodnost utječu brojni faktori, kao što su prehrana i okoliš. Uvjeti na Zemlji ne pogoduju plodnosti kao nekada. Smanjeni broj spermija, naprimjer, povezuje se s cigaretama, marihuanom, alkoholom, kao i s ekološkim onečišćenjem.

Istraživanje problema

Dijete se događa paru, ali istraživanje problema obično počinje sa ženom. Mnoge ne ostanu u drugom stanju, jer “iznutra” znaju da to ne žele – imaju sukob o rađanju, boje se promjena koje će dijete izazvati, od svakodnevnih do promjena na tijelu, očekivanja od nje kao majke, supruge i slično.

Mnoge žene su iscrpljene, previše fokusirane na posao, što dodatno oduzima energiju tijela potrebnu da žena začne, da tijelo hrani plod, omogući mu miran razvoj i rast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.