FESTIVAL U KANU

Najiščekivaniji film: Snimao se decenijama, reditelj uložio 120 miliona dolara sopstvenog novca

Frensis Ford Kopola je scenario za ovo ostvarenje napisao još prije četrdesetak godina

Frensis Ford Kopola. The Independent

L. S. R.

15.5.2024

Uoči sinoćnjeg otvaranja 77. Kanskog filmskog festivala stigao je trailer za jedno od najiščekivanijih ostvarenja, koje je i u Glavnoj takmičarskoj selekciji smotre na Kroazeti - "Megalopolis" čuvenog Frensisa Forda Kopole (Francis Coppolea).

- Naš novi film "Megalopolis" je najbolje djelo kojim sam ikada imao privilegiju da rukovodim - rekao je Kopola.

Svjetska premijera ovog filma, na kojem je slavni američki režiser radio decenijama, zakazana je za četvrtak na 77. Kanskom filmskom festivalu. A uoči premijere na Kroazeti konačno je pušten i prvi trailer za epski spektakl.

Kopola je scenario za ovo ostvarenje napisao još prije četrdesetak godina. I od osamdesetih godina prošlog stoljeća pokušavao je da ga progura kod velikih holivudskih studija, međutim, to mu nikako nije polazilo za rukom.



I legendarni reditelj, koji stoji iza trilogije „Kum“ ili ostvarenja „Apokalipsa danas“ i „Prisluškivanje“ uzeo je stvar u svoje ruke i uložio čak 120 miliona dolara sopstvenog novca u film.

“Kada carstvo umire? Da li se samo sruši u jednom strašnom trenutku? Ne, ne. Ali, u jednom trenu dođe vrijeme kada ljudi više ne vjeruju u to”, tim riječima počinje trailer za „Megalopolis“, da bi onda počele da se smjenjuju scene trke rimskih kočija, neba i nebodera metropola, ali i protesta.

Sinopsis „Megalopolis“, tako dugočekanog i stvaranog ostvarenja, kazuje da se rado o rimskoj epskoj bajci koja je smještena u izmaštanu modernu Ameriku, prenio je "Variety".

Grad Novi Rim mora da se promijeni. Ali, ta promjena neminovno vodi sukobu između genijalnog umjetnika i arhitekte Cesara Catiline, igra ga Adam Drajver (Driver), i čija je težnja da „uskoči“ u utopijsku, idealističku budućnost, i njegovog glavnog protivnika, gradonačelnika Frenkilna Cicera (Franklyn). Taj gradonačelnik, kojeg tumači  Đankarlo Esposito (Giancarlo) želi da zadrži regresivan status quo, gdje se sve svodi na interese, pohlepu, ratovanje.


Scena iz filma. Društvene mreže

Između te dvije vatre našla se gradonačelnikova kćerka Julia Cicero, igra je Natali Emanuel (Nathalie Emmanuel). Ona voli Cesara, zbog čega je poljuljana njena lojalnost spram oca. I Cesar je ponuka da otkrije šta zaista čovječanstvo zaslužuje – siže je ovog spektakla, kojem neki unaprijed prognoziraju Zlatnu palmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.