VELIKI USPJEH

Makaš: Evropsko prvenstvo u Beogradu bilo je "rolerkoaster emocija"

Bh. tekvondoisti Ada Avdagić, Nedžad Husić i Džejla Makaš donijeli tri medalje sa Evropskog prvenstva u Beogradu

S današnje press konferencije. Fena

FENA

14.5.2024

Bosanskohercegovački tekvondoisti osvojili su tri medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskom tekvondou, koje se prije nekoliko dana održalo u Beogradu.

Bronzane medalje za BiH donijeli su Ada Avdagić i Nedžad Husić, dok je Džejla Makaš osvojila srebro i postala viceprvakinja Evrope.

Makaš je već u kvalifikacijama za Olimpijske igre nagovijestila da je u odličnoj formi, a sada je to dokazala srebrom sa Evropskog prvenstva. 

Pravi rezultati tek dolaze

Na današnjoj konferenciji za medije u Olimpijskom komitetu BiH, reprezentativka BiH se osvrnula na ovaj veliki uspjeh.

- Nakon kvalifikacija za Olimpijadu nisam bila tužna i razočarana, već sam zahvaljujući odličnim borbama i podršci mnogih došla do ovog srebra. Smatram da još nisam spremna za Olimpijske igre jer sam premlada, ali drago mi je što sam svima pokazala da mogu – izjavila je Makaš.

Nastup na EP-u u Beogradu opisala je kao "rolerkoaster emocija“, posebno u trećoj borbi u kojoj je zahvaljujući dva precizna udarca došla do preokreta u posljednjih sedam sekundi.

- U finalu sam bila spremna i vjerovala sam u pobjedu protiv predstavnice Hrvatske koja je dvostruka svjetska i trostruka evropska prvakinja. Malo mi je falilo za pobjedu, ali njeno iskustvo i fizička sprema su presudili – kazala je Makaš i dodala da očekuje da će bh. tekvondoisti u budućnosti ostvariti još veće uspjehe.

Nagrada za sav trud

Ada Avdagić osvojila je bronzanu medalju drugog dana EP-a. Kako je kazala, dugogodišnji rad i treniranje vratili su joj se na najbolji mogući način.

- Sav taj rad i trud se isplatio kada sam osvojila bronzanu medalju. Znam da mogu napraviti još bolji rezultat, ali ovo takmičenje je bilo veliko iskustvo. Zadovoljna sam svojim nastupom i trudiću se da na narednim takmičenjima predstavim BiH na najbolji mogući način – navela je Avdagić.

Osvajač tri od ukupno šest bh. medalja sa evropskih prvenstava Nedžad Husić kazao je da je prva medalja za BiH koju je u Beogradu osvojila Ada Avdagić podigla moral cijeloj bh. ekipi.

- Medalja koju je osvojila Ada dala nam je vjetar u leđa i ubrzo nakon nje medalje smo otvojili Makaš i ja. Zadovoljan sam svojim nastupom, s obzirom da sam nastupio u olimpijskoj kategoriji. 

Imao sam dosta problema sa kilažom i dobijanjem mišićne mase, ali osjetio sam da sam spreman i vjerujem da će mi biti mnogo lakše u ovoj kategoriji – izjavio je Husić.

Plan Saveza

Trener bh. tekvondoista i Nedžadov otac, Haris Husić napominje da reprezentacija BiH uz malo više sreće i truda na idućem velikom takmičenju sigurno može osvojiti zlatnu medalju, ali da će za takav uspjeh zasigurno trebati mnogo truda i rada u narednom periodu.

Član predsjedništva Tekvondo saveza BiH Samir Šarić kazao je da je Savez izdašno podržao mlade bh. takmičare koji su željeli izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu, ali, iako bh. takmičari u tome nisu uspjeli, ulaganje se vratilo Savezu osvajanjem medalja u Beogradu.

- Imali smo plan da na ovom Evropskom prvenstvu da osvojimo tri seniorske medalje i u tome smo uspjeli. To nikome u BiH do sada nije pošlo za rukom kada su u pitanju olimpijski sportovi i veoma smo ponosni. Imamo sjajan tim i trenutno smo najtrofejniji olimpijski sport u BiH. Očekujemo još veće rezultate – kazao je Šarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.