SPORT

Goraždanin Emir Hastor učestvuje u trci na 10 km u okviru olimpijskog maratona u Parizu

Najbolji bh. maratonac nema vremena za odmor, jer za nekoliko dana slijede novi kilometri

Emir Hastor. Fena

FENA

15.5.2024

Najuspješniji goraždanski maratonac, prvak BiH Emir Hastor učestvovat će na utrci 10 K u okviru "Marathon for all" u sklopu Olimpijskog maratona u Parizu 10. augusta ove godine.

Hastor je ponosan na činjenicu da se našao među 20.024 odabrana trkača iz cijelog svijeta, gdje će predstavljati svoj grad i državu.

- Prateći instrukcije organizatora Olimpijskih igara u posljednjih godinu dana, ispunjavao sam zadane ciljeve putem njihove aplikacije i tako obezbijedio svoje mjesto na utrci karijere za mene, a u godinu dana pretrčao sam 6.000 kilometara. Nakon što sam dobio vijest iz organizacionog odbora Olimpijskih igara da sam se našao na spisku onih koji će trčati trku od 10 kilometara u sklopu olimpijskog maratona morali smo uraditi ljekarske preglede, i jučer ujutro smo dobili potvrdu da je sve u redu - pojasnio je Hastor dodajući da sve to ne bi bilo moguće bez trenera Zaima Šumana, porodice i prijatelja te sponzora.

I na posljednjem Sarajevskom maratonu održanom u nedjelju, Hastor je osvojio prvo mjesto, popravivši svoje najbolje vrijeme.

- U jakoj konkurenciji od preko 2.000 trkača iz 35 zemalja ja sam prvi prošao kroz cilj i odradio jedan nevjerovatan posao što se tiče maratona jer sam drugi dio trke trčao dosta brže nego prvi, što je tzv. "negativni split" što je jako teško i zahtjevno. Popravio sam svoje vrijeme tako da je ono sad dva sata i 33 minuta, i u ovoj godini sigurno možemo očekivati maraton ispod dva sata i 30 minuta - kazao je Hastor.

Najbolji bh. maratonac nema vremena za odmor, jer za nekoliko dana slijede novi kilometri.

- Za vikend putujem u Stolac, potom slijedi Sarajevo. Naravno, neće izostati ni goraždanska Međunarodna trka prijateljstva 27. jula, tako da ima još do Pariza ali idemo korak po korak. Također, 29. septembra idemo ponovo na Berlinski maraton da odradimo ono što smo zacrtali ove godine i da napravimo najbolji rezultat što se tiče maratona, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina - zaključio je Hastor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.