SUD BIH

Ko je Sena Uzunović koja će suditi Miloradu Dodiku

Za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u januaru 2007. godine

Sena Uzunović. Sud BiH

D. R.

5.2.2024

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta Republike Srpske, umjesto sudije Mirsada Strike, preuzela je sutkinja Sena Uzunović.

Sena Uzunović je preuzela suđenje jer sudija Strika uskoro odlazi u penziju, a Sud BiH je prije nekoliko dana odbio ranije zahtjeve odbrane predsjednika RS za izuzeće sudije Strike, kao i za izuzeće sedam sudija ovog suda.

Profesionalna karijera

Sena Uzunović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine. Profesionalnu karijeru je započela 1985. godine u Opštini Hadžići, u Odjeljenju za imovinsko-pravne poslove, gdje je radila sve do 1991. godine.

Godine 1993. imenovana je za sutkinju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic, koju dužnost je obavljala sve do 1996. godine, kada je imenovana za sutkinju Višeg suda u Mostaru.

Od 1998. do 2001. godine obavljala je poslove zamjenice ministra finansija za pravne i opće poslove u Ministarstvu finansija Federacije BiH, kao i poslove savjetnice za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera Federacije BiH.

Od 2001. do 2003. godine vršila je funkciju sutkinje u Općinskom sudu u Sarajevu, a od 2003. do 2007. godine radila je kao tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu – Odjeljenje za privredni kriminal i korupciju.

Edukator i trener

Za tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u januaru 2007. godine, a za zamjenicu šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovana je početkom 2009. godine.

U Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tužitelj Uzunović je bila šefica Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi te je bila članica Udarne grupe za borbu protiv terorizma, članica Radne grupe za ZKP-a i KZ-a FBiH formirane u okviru Ministarstva pravde BiH, te zamjenska članica Radne grupe za izradu prijedloga Nacrta zakona za prevenciju borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Sutkinja Sena Uzunović je bila edukator i trener na seminarima i konferencijama u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, IOM-a, UN misije, OSCE-a i UNODC-a.

Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 7. augusta 2022. godine, a na dužnost je stupila 8.8.2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.