HELEZ I NEŠIĆ

Ministri odbrane i sigurnosti za "Avaz": Rata neće biti!

Imamo odgovorne policijske agencije koje čine sve da na prostoru BiH ne dođe do bilo kakvih razmirica ili sukoba, kaže Nešić

Helez i Nešić: BiH nije ugrožena. Avaz

Alen Bajramovic

30.4.2024

Zapaljiva retorika neodgovornih političara unijela je zabrinutost među građane oba entiteta, koji pokušavaju nazreti odgovor hoće li političke poruke motivirati maloumne da ponovo pokrenu spiralu nasilja na ovim prostorima.

Sve jasno

Važnu ulogu i veliku odgovornost imaju prvi ljudi u segmentima odbrane i sigurnosti, ministri Zukan Helez i Nenad Nešić, koji u izjavama za "Avaz" potcrtavaju da sukoba u BiH neće biti.

Snažan ruski utjecaj, preko Srbije do RS, podiže tenzije u BiH, kaže ministar odbrane Zukan Helez, te naglašava da do otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH ne može doći te da to znaju i oni koji prijete.

Helez: Neće biti sukoba. Avaz

- Želim da poručim građanima BiH da lijepo proslave prvomajske praznike. Što se tiče stabilnosti, pojačana je misija EUFOR-a u kojoj je dosta zemalja koje su članice NATO-a. Svaki napad na EUFOR ili na bilo koga alarmira NATO. Nemam nikakvih ozbiljnih obavještajnih informacija da je BiH, njen integritet i suverenitet, ugrožena na bilo koji način. Još jednom poručujem da neće doći do konflikta, da je BiH mirna i stabilna, osim retorike koju stalno ponavlja Milorad Dodik - kaže Helez.

Biti svezan

Imamo neodgovorne političare, ali imamo odgovorne građane, kaže ministar sigurnosti Nenad Nešić. On je u ponedjeljak ministru policije FBiH Rami Isaku poručio da će, ako pokuša izvesti bilo kakvu nelegalnu akciju, "biti svezan i procesuiran“ od državnih institucija.

Nešić: To rade TikTok političari. Avaz

- Imamo odgovorne bezbjedonosne i policijske agencije koje čine sve da na prostoru BiH ne dođe do bilo kakvih razmirica ili sukoba.

Naravno, uvijek postoje TikTok političari, kao što je TikTok Ramo, koji problem s manjkom broja glasova želi da nadoknadi nacionalističkim i agresivnim izjavama. I ne samo on, svi koju pokušaju da izazovu bilo kakav sukob, bit će svezani i procesuirani - navodi Nešić.

Želja za boljim životom

- U narodu, ni bošnjačkom, ni hrvatskom, ni srpskom, ne postoje ni želja ni volja za bilo kakve sukobe. 

Ovdje postoji želja samo za boljim životom i to treba da bude zvijezda vodilja svih političara, uključujući i one kojima je najbitniji broj lajkova i pregleda - ističe Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.