PUTEM VIDEOLINKA

Cvijanović se obratila na Vijeću sigurnosti UN-a: Napadala Šmita i Lagumdžiju, tvrdi da Helez i Isak prijete ratom

Govorila je i da postoje islamističke ćelije u BiH

Željka Cvijanović. YouTube

S. S.

30.4.2024

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović se obratila na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se priča o situaciji u BiH.

Ona je na početku pojasnila izbor tri člana Predsjedništva.

- Ovo pokazuje da Ustav BiH kako bi postavio dva autonomna entiteta i tri konstitutivna naroda, kako niko ne bi došao pod dominaciju tri grupe. Ovaj princip jednakosti je bio ključ za stabilnost, ali dešavaju se međunarodne intervencije i kolonijalno ponašanje. Institucije RS su često pogrešno predstavljene. RS ne krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, naprotiv ona podržava Dejtonski mirovni sporazum. Također smo za to da se visoki predstavnici biraju u skladu s procedurama. RS ne potkopava demokratiju, nego naše demokratske institucije samo trebaju donositi odluke, a ne nametnuti pojedinci - rekla je Cvijanović.

Potkopovanje sigurnosti

Naglasila je da izazovi s kojim se suočavaju potkopavaju sigurnost i stabilnost BiH.

- Oni koji drže BiH u protektoratu čine nedemokratsko ponašanje i potkopavaju odnose među narodima. Prijetnje ometaju unutrašnju politiku, upotrebljava se sila, ometa se u izbore, kršenje međunarodnog prava. BiH može samo funkcionirati kroz donošenje odluke gdje su svi sigurni da neće biti preglasavanje. Srbi i Hrvati uporno traže poštivanje Dejtonskog sporazuma, a Bošnjaci se zalažu za centralizaciju države. Visoki predstavnici su često mijenjali ustavnu strukturu BiH i birali su izabrane predstavnike konstitutivnih naroda. Šmit se ponaša kao nešto između guvernera i despota. Vijeće za provedbu mira se ometa u unutrašnje poslove i zagovaraju nezakonito djelovanje OHR-a - kazala je Cvijanović.

Kritikovala je i Zlatka Lagumdžiju da se miješa u nadležnosti Predsjedništva BiH.

- Nije bilo dogovora oko teksta Rezolucije o Srebrenici. To je u suprotnosti sa zakonom. Namjere oko rezolucije je sve osim benigna. Zvaničnici RS traže da se sva pitanja riješe kroz demokratske institucije. Zukan Helez i Ramo Isak prijete ratom, naročito Heleza da je on stvarao rezervnu vojsku BiH. Isak je rekao da bi vodio borce da se eliminiše RS. Ovakve prijetnje i poziv na nasilje ne osuđuju Šmit i zapadne ambasade. Postoje prijetnje od islamističkih ćelija u BiH.

Dodala je  Velika Britanija i SAD prijete sankcijama "svima onima koji ne poštuju nelegalne odluke visokog predstavnika".

Bez sudskog postupka

- Nema sudskog postupka, a oduzimaju se računi, time se krši međunarodna vladavina prava. Svi oni koji su oko Šmita potkopavaju ustavni poredak BiH - istakla je.

Tvrdi da tehničke izmjene Izbornog zakona provodi "neizabrani stranac".

- On krši razne zakone, tako što proširuje mandat članovima CIK-a i ne nameće obaveznu dob za penzionisanje. Šmit može bilo koga da sankcioniše za neprovođenje njegovih odluka. On može da skine sa biračkog spiska bilo koga. Svaki put kada Šmit provede svoju odluku on se ismijava sa demokratskom državom BiH. On BiH vodi od jedne do druge krize. On izluđuje izabrane zvaničnike BiH i RS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.