HISTORIJSKA ODLUKA

Glasanje u sjedištu UN-u sredinom maja: Ko je za rezoluciju, a ko protiv nje

Izvjesno je da će Zapad i islamske zemlje podržati. Vučić i Dodik saveznike traže u BRICS-u

UN: Kakva je podjela karti u svijetu. Platforma X

Danijal Hadzovic

9.5.2024

Broj kosponzora rezolucije o Srebrenici iz dana u dan raste te je izgledno da će, kada se bude glasalo, biti i usvojena. Trenutno su ukupno 32 države navedene kao kosponzori.

Izraelska kontroverza

Također, važno je napomenuti da je niz zemalja najavio da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori. Značajna činjenica je svakako da je svih 57 članica Organizacije islamskih zemalja u nedjelju na samitu u Gambiji podržalo deklaraciju u kojoj se poziva na usvajanje UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini.

S druge strane, nije jasno kako će Izrael glasati po pitanju rezolucije. Ambasador ove države u Beogradu Jahel Vilan prije nekoliko dana uzburkao je strasti u regionu nakon što je kazao da „Izrael nikada nije prihvatio nazivanja zločina u Srebrenici genocidom“.

Ipak, zvaničan stav Izraela koji vodi desničarska vlada još nije poznat. Naravno, glasanje Izraela ima ogromnu simboličku važnost zbog holokausta.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, jedan izraelski zvaničnik kazao je da bi nesavjesno bilo kada bi Izrael sada stao na stranu Republike Srpske, Srbije i, najvjerovatnije, Rusije u protivljenju - ili čak suzdržavanju od rezolucije.

Osim toga, vlasti Srbije uložile su ogromne napore u lobiranju protiv rezolucije, no nije poznato s kakvim rezultatima. Ono na šta se može računati je svakako da će Rusija biti protiv. Prije osam godina upravo je Rusija blokirala usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a ulaganjem veta. Kina, čijoj se podršci Srbija i sada nada, tada je bila suzdržana.

Broj država u kojima Rusija ima dominantan utjecaj je krajnje ograničen, no Kina, s druge strane, ima mnogo jaču diplomatsku poziciju, posebno u Africi.

Ipak, nije izvjesno da se Kina uopće založila za „srpsku stvar“ i da je u tom pogledu napravljen veći diplomatski napor.

Pogled ka istoku

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će glasati Brazil, Južnoafrička Republika i Indija, velike i mnogoljudne zemlje koje su u trenutnoj geopolitičkoj postavci članice BRICS-a.

Ipak, zaključak koji je jasan jeste da će Zapad i islamske zemlje uvjerljivom većinom biti za rezoluciju, dok će Vučić i Dodik države koje će biti suzdržane ili glasati protiv moći naći jedino istočnije i južnije.

Lista kosponzora

Kompletna lista kosponzora rezolucije sada izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

UN čine 193 države i sve su dio Generalne skupštine UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.