VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit: Ponekad se pitam da li političari shvataju koliko je težak posao pred njima

Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946., ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata

Kristijan Šmit. Avaz

S. S.

10.5.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) učestvuje na konferenciji povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godine od članstva BiH u toj organizaciji.

On je tom prilikom dao izjavu za medije, kazavši da je ideja ujedinjenih evropskih država, koja je ideja Čerčila (Churchill), danas mnogo više. Kazao je da su to danas države u kojoj su građani na čelu.

- Samo oni dobivaju pravo i poziciju u Vijeću Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da danas na taj način i u BiH gledamo na Vijeće Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi - kazao je.

Naglasio je da se nekada pita da li političari shvataju koliko je težak posao pred njima u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946., ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata - upitao je.

Uporedio je ujedinjenje Evrope i proces integracije bosanskohercegovačkog društva nakon rata, koji još traje.

- Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bismo trebali precijeniti utjecaj jedne osobe u historiji. Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Vinston Čerčil. Ne bih da poredim gospodina Dodika s državnikom Vinstonom Čerčilom - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.