SKUPŠTINA UN-A

U aprilu odgođeno izjašnjavanje: Čeka se datum glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Predlagačima crnogorski amandmani prihvatljivi. Bećirović i Šmit sutra govore pred Vijećem sigurnosti

Generalna skupština UN-a: 2. maja finalni prijedlog upućen predsjedniku. Platforma X

Alen Bajramovic

14.5.2024

Još se čeka zvanična potvrda datuma, ali dani nas dijele od sjednice na kojoj bi se Generalna skupština UN-a trebala izjasniti o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Širi konsenzus

Nakon što je krajem aprila odgođeno glasanje, kako bi se dalo dodatno vrijeme za eventualne korekcije u tekstu i postizanje šireg konsenzusa za podršku ovom dokumentu, te nakon što je 2. maja finalni prijedlog upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a, očekuje se da sjednica bude održana početkom druge polovine ovog mjeseca.

Prije toga, Vijeće sigurnosti UN-a će sutra održati redovno šestomjesečno zasjedanje posvećeno situaciji u BiH.

Vijeću sigurnosti, kako saznaje "Avaz“, obratit će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Osim toga, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore jučer je predlagačima uputilo amandmane, koji će također biti razmotreni prije ili tokom samog zasjedanja.

Krivica za zločin

Njima se naglašava da je krivica za zločin genocida individualizirana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini. Vlada Crne Gore podršku rezoluciji uvjetuje i poštivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u svim njegovim odredbama, odnosno statusa entiteta u okviru države.

Amandmane Crne Gore, kako saznajemo, sponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici prihvataju bez primjedbi. Podrška crnogorskim amandmanima bit će najbolji odgovor na dezinformacije Beograda i Banje Luke da se ovim dokumentom srpski narod nastoji proglasiti genocidnim te da je njegovo usvajanje uvertira za ukidanje RS.

Staviti tačku

- Tek kad se izglasa, moći ćemo reći da je stvar završena, nakon dugo peripetija i napora koji su uloženi. Sve do tada traju rasprave, lobiranja, borba. Nadam se da ćemo uspjeti dokazati da je ova rezolucija samo okvir jednog perioda i stavljanje tačke na ono što su uradili međunarodni sudovi i nadam se da će to shvatiti svi koji su dio UN-a - kaže predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.   

Podsjećamo, Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD, na nalogu X potvrdio je da je održan sastanak u UN-u jučer (po našem vremenu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.