REZOLUCIJA O SREBRENICI

Denis Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom u sjedištu UN

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Denis Frensis je istakao da presude međunarodnih sudova predstavljaju neoborive dokaze

Bećirović i Frensis. Predsjedništvo BiH

D. R.

14.5.2024

Denis Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom u sjedištu UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Denisom Frensisom (Dennis Francis) u sjedištu UN-a o rezoluciji o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da je dr. Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

Historijska važnost

Dr. Bećirović je podsjetio da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica. 

Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida, dodao je dr. Bećirović.

Bolna rana čovječanstva

Naglasio je da je Srebrenica bolna rana čovječanstva i usvajanje rezolucije Bosna i Hercegovina smatra podrškom žrtvama na putu do pravde, te važnim doprinosom međunarodne zajednice suočavanju modernog svijeta s posljedicama genocida.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Denis Frensis je istakao da presude međunarodnih sudova predstavljaju neoborive dokaze i sve države imaju obavezu da ih poštuju.

Tokom razgovora dr. Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.