NAJZNAČAJNIJI DATUM

Obilježen 15. maj: Dan odbrane Tuzle u agresiji na BiH

Ko zna šta bi bilo s građanima i građankama Tuzle da nije bilo 15. maja

Obilježen Dan odbrane Tuzle - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15
FENA

15.5.2024

Nizom aktivnosti danas je obilježen Dan odbrane Tuzle u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godina. Tog 15. maja 1992. godine legitimne policijske snage i građani Tuzle na Brčanskoj Malti suprotstavili su se tek formiranoj Vojsci RS i Vojsci SR Jugoslavije odbranivši grad.

Jedan od najznačajnijih datuma

- Ko zna šta bi bilo s građanima i građankama Tuzle da nije bilo 15. maja. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle i zato iskazujemo dužan pijetet prema žrtvama koje su dale svoje živote za našu slobodu - rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Selim Bešlagić, koji je bio gradonačelnik Tuzle tog 15. maja, istakao je da bi bio sretan čovjek kada bi do kraja njegovog života s druge strane stigla vijest da su konačno shvatili da je potpukovnik Mile Dubajić kriv za događaj na Brčanskoj Malti.

- Ono što ja znam, a i vrijeme pokazalo, imam informacije da i u tim redovima ima ljudi koji kažu da je Dubajić kriv. Dubajić je na sudu rekao da snosi krivicu, ali je problem u tome što niko neće da ga procesuira. Predlagao sam da se suočimo s porodicama žrtava, jer smatram kako svaka porodica mora dobiti odgovor ko je kriv za to, ali kada se počne s politiziranjem onda u tome nemate istine i pravde - kazao je Bešlagić.

Naveo je da se riječi ponavljaju svakog 15. maja i da on više neće davati izjave o 15. maju i Brčanskoj Malti dok se definitivno ne utvrdi istina u nadležnom sudu.

Tadašnji načelnik SJB Tuzla Meša Bajrić također se prisjetio 15. maja, ali i datuma 28. april kada je formirana Vojska SR Jugoslavije i 12. maj kada je formirana Vojska RS. U to vrijeme, kaže on, dvije trećine Bosne i Hercegovine je bilo pod okupacijom.

Odbrana grada

- Neka znaju i Beograd i Zagreb da je ovdje branjen multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Koliko god je važan 15. maj s aspekta odbrane grada, važna je odbrana svih građana i važno je odbranjeno naoružanje Teritorijalne odbrane koje je pokušala vojska opljačkati. Bez tog naoružanja ne bi bilo Drugog korpusa, ne bi bilo odbrane BiH. U odbrambenom mehanizmu tog 15. maja bilo je svih građana koji su branili pravo na život svih građana. U smislu kulture sjećanja moramo govoriti o činjenicama - rekao je Bajrić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti delegacije su se okupile i u spomen-parku Slana Banja gdje je također položeno cvijeće i odata počast braniteljima Tuzle i civilnim žrtvama agresije na BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.