REAKCIJE

Dodik o Bećirovićevom obraćanju na Vijeću sigurnosti UN-a: Lažima nadmašio sam sebe

Ne postoji odluka Predsjedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH, on je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali

Bećirović i Dodik. Avaz

S. S.

15.5.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Denis Bećirović lažima nadmašio sam sebe danas pred Vijećem sigurnosti UN, a najprije "tvrdeći da govori u ime BiH, što je laž".

- Ne postoji odluka Predsjedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH. On je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali. Svaka tvrdnja koju je danas iznio je tačna koliko i ta da govori u ime BiH - istakao je Dodik.

On je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsjedništva BiH "molio Vijeće sigurnosti UN da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čovjeka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlaštenog da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a".

- Niko iz RS ne može toliko da poništi BiH jednim potezom koliko je to učinio Bećirović danas. Laži koje je iznio na račun RS, posebno one o ugrožavanju mira, kontinuitet su Bećirovićeve, ali i bošnjačke politike, koja se svodi na fabrikovanje laži o RS i Srbima - rekao je.

On je rekao da je suludo otići pred Vijeće sigurnosti UN da bi se "žalio na stranu potpisnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, što RS jeste u svim njegovim aneksima, a onda tu istu potpisnicu optuživati da napada Dejtonski sporazum".

- RS je u Dejtonski sporazum unijela svoj suverenitet, iako se Bećirović uzalud trudi da ga negira. RS je nastala prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer kako nešto što tek nastaje sporazumom može da potpiše sve anekse tog sporazuma - istakao je Dodik.

U jednom od tih aneksa, dodao je predsjednik RS u izjavi za Srnu, je i Ustav BiH kojim je takođe riješeno pitanje imovine, tako da po "Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je Ustav BiH, imovina pripada entitetima".

- Ustav je precizirao da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Imovina nije na spisku onoga što je tim sporazumom pripalo BiH - pojasnio je Dodik.

Kada je riječ o Bećirovićevim optužbama na račun Srbije, Dodik je naveo da "negirati da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma je, takođe, negiranje tog sporazuma, za šta uporno on optužuje RS".

- Tvrditi da RS prijeti, kako Bećirović kaže, novim genocidom zaslužuje dva pitanja - koji je to bio stari i da li je on uopšte normalan ako tako olako izgovara tako teške i opasne stvari - naglasio je predsjednik RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.