SVEČANOST

Otkriven spomenik tuzlanskim jedinicama na Slanoj Banji

Evocirajući uspomene nakon 32 godine sretan sam i ponosan što smo ostvarili sve strateške ciljeve

Otkriven spomenik u Tuzli. Fena

FENA

16.5.2024

U spomen-kompleksu Slana Banja u Tuzli otkriven je spomenik tuzlanskim jedinicama koje su učestvovale u odbrani BiH od agresije, a u povodu 16. maja - Dana tuzlanskih jedinica.

Šehidi i borci

- Ovdje vidimo kako se branila Tuzla i čitava BiH. Ovdje ne stoje brigade koje su branile Tuzlu nego brigade koje su branile BiH. Zaslugu imaju djeca koja su išli u školu, komanda, političko vodstvo, branitelji… BiH ostaje slobodna, demokratska, još uvijek dejtonska i prilično složena. Mi ovo danas radimo da se ne zaboravi sjećanje na naše poginule šehide i borce - rekao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je bio i komandant Drugog korpusa Armije R BiH.

Nizom aktivosti prethodnih dana obilježava se Dan tuzlanskih jedinica. Išlo se u obilazak porodica poginulih branitelja, organizovani su malonogometni turniri, izložbe fotografija...

- Evocirajući uspomene nakon 32 godine sretan sam i ponosan što smo ostvarili sve strateške ciljeve. Počevši od toga da smo sačuvali opstojnost BiH, na stvaranje Armije R BiH i što se više nikad ne može ponoviti 1992. godina. Taj period je najznačajniji u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Ovaj datum je poseban po tome što je stvorena prva brigada Armije R BiH - rekao je bivši komandant Drugog korpusa Armije R BiH general Sead Delić.

Veliki značaj

Tuzla pridaje veoma veliki značaj spomeničkoj i kulturi sjećanja, a Slana Banja je mjesto gdje se objedinjuje borba protiv fašizma.

- Dokaz postojanja spomenika na jednom mjestu za 22.000 boraca i Aleja mladosti je mjesto gdje se odaje počast i gdje dolaze svim građani i građanke. Izgradnja ovog spomenika sve će nas ponovo povezati da svake godine 16. maja obilježavamo dan jednica koje su branile i odbranile Tuzlu. Zahvalni smo našim hrabrim braniteljima - kaže gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Prethodnih dana održana je i svečana akademija te izložba ratnih fotografija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.