PREDSJEDNIŠTVO BIH

Bećirović: Hvala Velikoj Britaniji na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Bećirović je ponovo ukazao da je veoma važno za jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji usvajanje rezolucije o 11. julu

S održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

Z. K.

17.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović danas je razgovarao s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Bosni i Hercegovini Džulijanom Rajlijem (Julian Railly).

Pravda i istina

Bećirović je ponovo ukazao da je veoma važno za jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Istaknuto je da bi usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a bila iskazana solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazana posvećenost pravdi i istini.

Također, na sastanku je razgovarano o političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji i regiji. Bećirović je rekao da svi političari u regiji Zapadnog Balkana trebaju poštovati međunarodno pravo i doprinositi izgradnji stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Evrope. Dobra regionalna saradnja je u interesu svih zemalja ove regije i zato je važno da poruke najviših zvaničnika budu odgovorne i smirujuće.

Podrška BiH

Ambasador Rajli je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te snažno nastaviti podržavati demokratsku i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu. On je ponovio i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih i euroatlantskih integracija.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i izrazito prijateljski. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.