SUD BIH

Peulić i ostali: Izvodili žene i djevojčice iz pilane, pa ih silovali

Sina Dominika su toliko tukli da mu se koža s leđa gulila, kazao je Marković

Boško Peulić, Slobodan Župljanin i Janko Trivić. BIRN

BIRN

17.5.2024

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaze preminulih svjedoka koji su govorili o napadima na sela, odvođenju, ubistvima i silovanjima, piše BIRN.

Svjedokinja Šaha Liković je u jednom od iskaza, koji je u sudnici pročitao tužilac Mersudin Pružan, navela da je s porodicom živjela u Dabovcima i da je napad na njeno selo počeo kada je bio Kurban-bajram.

Otišao podijeliti kurbane i nije se vratio

- Sin Omer je došao da podijeli kurbane, uzeo je i krenuo u svoje naselje Vrbanjce, gdje je živio. Nije se nikad vratio, do danas ne znam gdje je - navela je svjedokinja u izjavi.

Ona je u iskazima navela da su joj ubijeni muž i tri sina, da posmrtne ostatke nikada nije pronašla, kao ni većine komšija iz okolnih sela za kojima se traga.

Nakon jednog od upada u selo, kada su pretukli njene sinove pred njom, Liković je opisala da su žene i djecu uputili prema kamionu, a muškarce odveli u štalu Hamida Šabanovića iz koje je začula rafale, a nakon toga vidjela i dim.

- Nas su potrpali u kamion sa zelenom ceradom, bio je prepun da se ne može disati. Jedna žena je napravila rupu u ceradi da zrak uđe. Onda su nas doveli u pilanu gdje sam vidjela svašta - navela je ona u ranijem iskazu.

U oba iskaza koje je tužilac pročitao, Liković opisuje cjelonoćna odvođenja žena i djevojčica na silovanje, te loše uslove u pilani koja je služila kao logorski objekat.

- Noć kad padne, ulaze sa šibicama i upaljačima, izvode mlađe žene, djevojke, pa i djevojčice maloljetne - kazala je ona.

Djevojčice nisu imale više od 13 godina

Tužilac je, uz zaštitu identiteta silovanih djevojčica koje u tom trenutku nisu imale više od 13 godina, kazao da je u pitanju veći broj žena, djevojaka i maloljetnica.

Za progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad – sudi se Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Peulićev branilac Miodrag Stojanović je komentarišući pročitane iskaze naveo da svjedokinja nije pominjala jedinicu kojoj je pripadao optuženi, kao i da on nije bio u obezbjeđenju objekta gdje su vršena silovanja.

Svjedok Redžep Pečulić je u izjavi kazao da je živio u Bečićima i da su mu dva sina ubijena tokom napada na selo i pokušaja bijega u druga sela. Prvi sin stradao je kada su se nakon napada na kolonu podijelili u dvije grupe.

U izjavi je opisao da je njegova grupa s drugim sinom krenula prema Grabovici, da su se predali srpskoj vojsci, zatim odvedeni u školu u ovom mjestu, gdje mu je sin ostao.

- Mene su prozvali da izađem. Ispred je bio autobus, a okolo žene Srpkinje, počele me kamenovati i govoriti pogrdne riječi. Nisam mogao da se proguram da uđem u autobus, pomogao mi tada vozač Mile Zarić kojeg sam poznavao odranije - navodi se u izjavi.

Pružan je pročitao i iskaze preminulih svjedoka Mate Markovića, Muje Pašića, Ljuboja Arsenića kao i Dušana Kerezovića, na okolnosti napada na sela, odvođenja i maltretiranja.

Marković je u iskazu opisao odvođenje iz naselja Čepak, koje je prije rata bilo uglavnom naseljeno bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, te premlaćivanje u zgradi policije.

- Sina Dominika su toliko tukli da mu se koža s leđa gulila. (…) Nismo mogli doktoru poslije puštanja da idemo, nego smo se liječili kući. Dominika smo previjali kožicom zeca - kazao je u iskazu.

Mujo Pašić je izjavio da ga je po zarobljavanju ispitivao Slobodan Župljanin za kojeg je saznao od drugih zarobljenika da je komandant. On je u iskazu i nakon više pitanja odgovorio da nije bilo maltretiranja tokom ispitivanja. Nastavak suđenja je 31. maja, piše BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.