SMATRA JE "JEDNOSTRANOM"

Ruski ambasador u UN-u: Situacija u BiH se naglo pogoršava, kategorički smo protiv Rezolucije o Srebrenici

Poručio je da je ovaj nacrt politički motiviran

Vasilij Nebenzja. Screenshot

S. S.

30.4.2024

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da se situacija u BiH "naglo pogoršava i da Vijeće sigurnosti UN-a mora da odreaguje i pomogne u sprječavanju sukoba. 

- Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji. Ne možemo da ostanemo po strani i ne reagujemo na krik za pomoć - rekao je on govoreći o pismu članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Naveo je da njeno pismo govori o zabrinutosti srpskog naroda i da UN može da doprinese sprečavanju pogoršanja situacije.

- Rat je odnio veliki broj žrtava, ni na jednoj strani nije bilo samo nevinih a na drugoj samo zlih. Svaka strana ima svoj dug prema drugom i Srebrenica nije jedini mračna stranica tog rata. Trideset godina Dejtonski sporazum je garant mira ali sada se već neko vrijeme krše njegovi principi - kazao je.

On smatra problematičnim djelovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita te je kazao da se ponaša kao apsolutni vladar, a Zapad ga podstiče na to.

- Promovisanje nacrta rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici krši Dejtonski sporazum - dodao je on.

Poručio je da je ovaj nacrt jednostran i politički motiviran te dodao da je Rusija kategorički protiv rezolucije o Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.