NOVE KONTROVERZE

Bugarska bijesna zbog izjave Milanovića: Traže da se hrvatska Vlada ogradi od njega

Hrvatska je dno EU, kad se gleda bivše socijalističke države. Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to ostane - kazao je Milanović

Goran Kovacic / PIXSELL

D. H.

2.5.2024

Hrvatski Zoran Milanović prije nekoliko je dana kritizirao vladu Andreja Plenkovića, usporedivši Hrvatsku s Bugarskom.

- Hrvatska je dno Evropske unije, kad se gleda bivše socijalističke države. Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to ostane pa da možemo reći da smo predzadnji. Time se ne možemo zadovoljiti, moramo biti u sredini, da u konkurenciji Mađarske, Češke, Rumunjske, Bugarske… bude najbolja. Kao Slovenija. Zato, treba nam decentralizacija - rekao je Milanović.

Zbog Milanovićeve izjave Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac te negodovala, piše Večernji list.

Iz bugarskog Ministarstva vanjskih poslova ambasdori su prenijeli "duboko razočaranje Bugarske" izjavom predsjednika Milanovića. Rekli su da "je takva izjava za Bugarsku neprihvatljiva i ne korespondira odličnim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Bugarske" i izrazili nadu "da će se hrvatska vlada ograditi od takvih izjava".

Dodali su kako su "izabrali blaži oblik protesta iz poštovanja prema vladi i zato što cijene odnos premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana prema Bugarskoj, kao i rad Ambasade u Sofiji na jačanju bilateralnih odnosa i prijateljstva s Bugarskom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.