BIRAJTE PAŽLJIVO

Ftalati u kozmetici: Dokazani štetni efekti na zdravlje

Njihova prisutnost nije uvijek navedena na etiketama proizvoda zbog regulatornih rupa koje dopuštaju da sastojci mirisa ostanu zaštićeni

Hemikalije obavijene kontroverzom. Azra

Dž. R.

15.5.2024

Proizvođači kozmetike i proizvoda za njegu obećavaju blistavu kožu, sjaj kose, mladalački izgled, a to je ono što mami potrošače.

Međutim, ispod površine ovih eliksira ljepote skrivaju se sastojci koji mogu negativno utjecati na zdravlje, a jedna od takvih grupa su ftalati koji su itekako obavijeni kontroverzama.

Šta su ftalati

Ftalati su skupina hemikalija koje se prvenstveno koriste kao plastifikatori za povećanje fleksibilnosti, prozirnosti, trajnosti i dugovječnosti različitih proizvoda. U kozmetici služe kao otapala, fiksatori i nosači mirisa, pridonoseći teksturi, mirisu i vijeku trajanja brojnih predmeta za ličnu njegu.

Ftalati koji se često nalaze u mirisima, lakovima za nokte, sprejevima za kosu i losionima mogu lako prodrijeti u kožu, što dovodi do zabrinutosti o njihovim mogućim štetnim efektima na ljudsko zdravlje.

Unatoč sve većoj zabrinutosti, ftalati i dalje prožimaju kozmetičku industriju. Njihova prisutnost nije uvijek navedena na etiketama proizvoda zbog regulatornih rupa koje dopuštaju da sastojci mirisa ostanu zaštićeni.

Ovaj nedostatak transparentnosti komplicira napore potrošača da prepoznaju i izbjegnu proizvode koji sadrže ftalate. Posljedično, pojedinci se mogu nesvjesno izložiti ovim kemikalijama kroz svakodnevne rutine njegovanja.

Zdravstveni rizici

Dolazano je da izloženost ftalatima može predstavljati značajne zdravstvene rizike. Studije su povezale ove hemikalije s različitim štetnim efektima, uključujući poremećaje u endokrinom sistemu, reproduktivne abnormalnosti, probleme u razvoju, pa čak i određene vrste raka.

Nadalje, ftalati su uključeni u alergijske reakcije i preosjetljivost kože, što povećava zabrinutost o njihovoj sigurnosti u kozmetičkim formulacijama. Trudnice, dojenčad i djeca smatraju se posebno osjetljivima na potencijalne štete izloženosti ftalatima.

Sigurnije alternative

S obzirom na potencijalne rizike povezane s ftalatima, potrošači sve više traže sigurnije alternative i zalažu se za veću transparentnost u kozmetičkoj industriji. Usvajanjem opreznog pristupa odabiru proizvoda, pojedinci mogu ublažiti svoju izloženost ovim štetnim hemikalijama.

Strategije uključuju odabir kozmetike bez ftalata, odabir proizvoda s transparentnim označavanjem i istraživanje prirodnih ili organskih alternativa. Dodatno, podržavanje robnih marki posvećenih održivosti i integritetu sastojaka može potaknuti pozitivne promjene unutar industrije ljepote.

Ftalati, sveprisutni u industriji, predstavljaju zabrinjavajući rizik za ljudsko zdravlje, što potiče pozive na veću transparentnost i odgovornost. Kao potrošači posjedujemo moć donošenja informiranih izbora koji daju prioritet našem blagostanju i zdravlju našeg planeta.

Zalažući se za sigurnije alternative i zahtijevajući veću transparentnost, možemo potaknuti pozitivne promjene unutar kozmetičke industrije i zaštititi svoje zdravlje za generacije koje dolaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.