AUTO-MOTO

Najnoviji detalji: Legendarni Volkswagenov kombi u električnoj inkarnaciji

Avaz.ba

21.8.2017

Volkswagen je službeno potvrdio kako će njihov koncept I.D. Buzz, predstavljen početkom ove godine, sigurno krenuti u serijsku proizvodnju. 

Nasljednik je ovo kultnog "Hippie Van" minibusa iz 50-ih godina prošlog stoljeća, službenog imena "Type 1 Microbus". Reinkarnacijom ovog legendarnog vozila njemački proizvođač odgovara na potražnju kupaca i njihove zahtjeve za jednim takvim, samo modernim vozilom.

I.D. Buzz bi, prema nedavno objavljenim informacijama, trebao na tržište SAD-a, Evrope i Kine stići 2022. godine u obliku potpuno električnog vozila. To će biti "najljepši i najuzbudljiviji električni automobil na svijetu", prema riječima Dr. Herberta Diessa, predsjednika uprave Volkswagena.

Koncept I.D. Buzza je odmah po predstavljanju osvojio nekoliko nagrada za dizajn, a zasigurno će osvojiti i srca kupaca. Svojim simpatičnim izgledom koji neodoljivo podsjeća na legendarni minibus, ali i integracijom najmodernijih tehnologija, I.D. Buzz trebao bi obilježiti ovo stoljeće kao što je njegov prethodnik obilježio prošlo, smatraju u VW-u.

Što se tiče tehničkih karakteristika, novi kombi bi trebao imati elektromotor od 369 konjskih snaga i baterije kapaciteta 111 kWh, što bi mu trebalo omogućiti doseg od gotovo 500 kilometara između punjenja – koje bi se obavljalo brzim VW punjačima. Oni bi trebali omogućiti punjenje baterija do 80% kapaciteta za samo 30 minuta.

  U vozilo bi se moglo smjestiti do osam putnika i čak preko 4.600 litara tereta, a do 2025. godine I.D. Buzz bi trebao dobiti i I.D. Pilot funkciju autonomne vožnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.