AUTO-MOTO

TVR predstavio Griffith i najavio povratak na scenu

Avaz.ba

12.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Slavni britanski proizvođač automobila spasio se od propasti, a sada su sve snage usmjerene na model TVR Griffith, kojim se vraćaju na scenu. 

Izvrstan spoj retro i savremenih linija dobro naglašava agresivan karakter, a detalj koji se posebno ističe su bočno smješteni ispušni ‘topovi’.

TVR Griffith se bazira na naprednoj iSteam arhitekturi, koju je stvorio Gordon Mari (Gordon Murray), što je garancija iznimne sportske usmjerenosti. Pod haubom se nalazi 5-litreni V8 iz Ford Mustanga GT, koji je dodatno dorađen u Cosworthu pa ispaljuje okruglo 500 KS. 

Snaga se prenosi na zadnje točkove putem ručnog 6-stupanjskog mjenjača, a za dobar prijenos snage na podlogu zadužen je zatvarač diferencijala. Uz masu od svega 1250 kg prilično je poletan pa stotku hvata za manje od četiri sekunde dok najveća brzina iznosi 322 km/h.

Dužinom od 431 cm, širinom od 185 i visinom od 124 cm TVR Griffith zapravo je manji od, Porschea 911. Iznimnu agilnost osigurao je idealan raspored mase u omjeru 50:50, naplaci su 20 ili 21-colni, a kočioni sistem Brembo sprijeda ima 6-klipna kliješta s diskovima promjera 370 mm, dok su straga 4-klipa s diskovima od 350 mm. 

Prve isporuke kreću početkom 2018. godine, a više detalja bit će poznato nakon službene premijere na salonu automobila u Frankfurtu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.