AUTO-MOTO

Stigao SEAT Arona

Avaz.ba

12.9.2017

SEAT je na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavio svoj drugi SUV model po imenu Arona, koji se pridružio modelu Ateca. 

Mali terenci polako preovladavaju tržištem i sve ih je više, pa je tako i kompanija SEAT riješila da bude konkurentna u tom segmentu. Dizajn ovog modela je preuzeo sve pozitivno sa modela Ibiza i Ateca, kako spolja tako i unutar automobila. Trouglasti farovi su preuzeti sa Ibiza, dok su zadnja svjetla preuzeti sa Atece. Novi automobil kompanije SEAT je baziran na MQB A0 platformi kao i nova Ibiza. 

Dug je 4.138 mm. Upravo zbog svoje veličine i činjenici da je vješanje više za 15 mm u odnosu na model Ibiza, on ima više prostora u kabini kao i prtljažnik zapremine 400 litara. 

Enterijer je skoro identičan onom u Ibiza modelu i posjeduje ekran osjetljiv na dodir veličine osam inča. Motor i mjenjač su u velikoj mjeri preuzeti od super minija. Sve jedinice sa turbo punjačima posjeduju Start/Stop tehnologiju. U ponudi će se naći tri benzinska agregata. Jedan od njih ima tri cilindra i zapreminu od jednog litra te proizvodi 95 konjskih snaga i povezan je sa petostepenim ručnim mjenjačem, dok je verzija koja proizvodi 115 konjskih snaga povezana sa šestostepenim ručnim ili sedmostepenim automatskim mjenjačem. 

Verzija agregata koji proizvodi 148 konjskih snaga ima zapreminu od 1,5 litara i povezana je sa šestostepenim automatskim mjenjačem. Jedini dizel agregat će imati zapreminu 1,6 litara i proizvodiće ili 95 ili 115 konjskih snaga. Tehnologija obuhvata i brojne sisteme za asistenciju vozaču kao što su detekcija mrtvih uglova, upozorenje na saobraćaj iza vozila i slično. Cijena će biti oko 16.500 eura, a prodaja će početi u oktobru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.