Zvijezde Frankfurta: Ovo su automobili koje svi žele voziti

Autor: Avaz.ba
12.09.2017 19:36
A
A
A

Na 67. izdanju salona automobila u Frankfurtu se u 11 dana očekuje više od milion posjetitelja. U skladu s trendovima, ali i kampanjom protiv klasičnih auta na benzin i dizel sve je puno električnih futurističkih modela, no to su uglavnom koncepti koji nikad neće u serijsku proizvodnju. Tako najveću pažnju i dalje privlače "prljavi" dizelaši i benzinci. 


Na salonu su se posebno istaknuli njemački proizvođači koji su na svojem domaćem terenu priredili pravu eksploziju noviteta, ali i spektakularni show. Tisuće novinara gurale su se na štandovima Volkswagena, Audija, Mercedesa ili BMW da bi mogli vidjeti bar djelić atmosfere s predstavljanja novih modela, no zbog velike gužve to je većinom bilo jednostavno - nemoguća misija. 

Volkswagen je premijerno prikazao novi T-Roc, Polo GTI s 200 KS ali električni koncept I.D. Crozz koji 2020. ide u serijsku proizvodnju a zvijezda Audija je spektakularni koncept Aicon. 


Mercedes je pak oduševio s jednim od najbržih ali i najskupljih automobila na svijetu. AMG Project One ima 1000 KS tehnologiju formule 1 i na stazi bi trebao biti najbrži auto današnjice. Proizvodnja će biti limitirana, a jedan primjerak će stajati nevjerojatnih 2,3 milijuna eura i to bez poreza. 


S druge strane Bugatti je ponosno izložio Chirona koji je nekoliko dana prije početka salona srušio svjetski rekord u ubrzanju od 0 do 400 km/h i kočenju do 0 km/h. Za cijeli pothvat ovom je nevjerojatnom autu potrebno samo 42 sekunde.


BMW je također oduševio s čak tri konceptna modela ali i novom supersportskom limuzinom M5.

Sve je puno blještavih i skupih modela, automobili koje si prosječni hrvatski kupac može priuštiti su ipak u drugom planu, a jedina velika zvijezda nižeg cjenovnog ranga je nova Dacia Duster. 


Mnogo noviteta donose proizvođači koji ne dolaze iz Njemačke, no ovogodišnji IAA nije u potpunosti ispunio očekivanja jer je nastup otkazalo čak 11 velikih proizvođača, među njima Peugeot, Fiat, Jeep i drugi velikani.

Ljubitelji automobila idućih će dana doći na svoje jer idućih dana na portalu 24sata očekuje vas mnogo priča o najzanimljivijim novitetima sa salonu.