AUTO-MOTO

BMW bi da se otarasi klasičnog automobilskog ključa

Avaz.ba

18.9.2017

Sa ubrzanim razvojem telekomunikacionih i kompjuterskih tehnologija, samo je pitanje vremena kada će konvencionalni auto-ključ otići u historiju, smatraju u bavarskom proizvođaču. 

S obzirom da praktično svi vlasnici BMW automobila danas imaju smartfon kao i da je BMW razvio aplikaciju koja korisnicima omogućava da otključaju svoje vozilo, klasičan auto-ključ više nije neophodan. 

- Zaista, koliko je broj vozača BMW-a kojima je ključ danas potreban - zapitao se u razgovoru za Reuters na sajmu u Frankfurtu Jan (Ian) Robertson, član odbora kompanije zadužen za prodaju vozila. 

Robertson je kazao da kupci novih BMW automobila više ne stavljaju svoje ključeve u kontakt bravu, jer imaju funkciju beskontaktnog otključavanja i startovanja motora. 

- Oni ključeve više i ne vade iz džepova, pa zašto bi ih onda uopće i nosili sa sobom - objašnjava Robertson i dodaje da kompanija razmatra mogućnost da u potpunosti ukine konvencionalne automobilske ključeve. 

Naravno, BMW nije ni prvi ni jedni proizvođač automobila koji rezonuje na ovaj način - da navedemo samo primjer Tesle i novog Modela 3 - već je to sasvim logičan pravac kojim se kreće auto-industrija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.