AUTO-MOTO

Na aukciji posljednji Mercedes-Maybach G650 Landaulet

Avaz.ba

19.9.2017

Mercedes-Maybach G650 Landaulet je veoma rijedak jer je njegova proizvodnja ograničena na samo 99 primjeraka. Posljednji od njih će biti prodan na aukciji, a sav novac će biti doniran u dobrotvorne svrhe.

Ekskluzivni automobil je predstavljen u martu na Sajmu automobila u Ženevi, a svi primjerci su već unaprijed rasprodani po cijeni od 630.000 eura (bez poreza). Mercedes je odlučio zadržati 99. automobil za sebe kako bi ga prodao na aukciji u humanitarne svrhe.

Aukciju će organizovati kuća Bonhams 6. oktobra te se očekuje da bude prodan za mnogo veći iznos novca. To će biti prvi G650 Landaulet koji će biti prodan na aukciji, a postoji šansa da će postati i najskuplja G-Klasa svih vremena.

Offroader je posudio osovine od modela G500 4x4² te stražnja sjedišta iz S-Klase koja se mogu naginjati. Mercedes je produžio međuosovinsko rastojanje za 58 centimetara u odnosu na standardni model te je ugradio staklenu pregradu koja povećava privatnost. Koža je itekako prisutna, a njom su presvučeni čak i sklopivi stolovi.

Elektronski sklopivi mekani krov je dio paketa, a tu su i držači čaša koji imaju mogućnost grijanja i hlađenja. Putnici na stražnjim sjedištima mogu uživati u entertainment sistemu zahvaljujući dva tableta.

G650 Landaulet pokreće 6,0-litarski V12 biturbo motor, koji razvija 630 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Snaga se šalje na 22-inčne naplatke od legura smještene ispod mišićavih lukova napravljenih od karbonskih vlakana. Vozilo je podignuto od tla za oko pola metra te bi trebalo savladati gotovo sve tipove terena.

Maksimalna brzina G-Klase pri spuštenom krovu ograničena je na samo 96 km, dok nakon dizanja krova može dostići 180 km/h.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.