AUTO-MOTO

Postoji li šansa da BMW M1 vaskrsne?

Avaz.ba

19.9.2017

Po riječima šefa BMW M odjeljenja, kompanija ne mora nikome da se dokazuje. 

Na Sajmu automobila u Frankfurtu, kompanija BMW je javnosti predstavila novu generaciju svog prvog performantnog modela sa pogonom na svim točkovima, BMW M5. 

Ta vijest je obradovala ljubitelje ovog automobila, ali je istom prilikom kompanija potvrdila da nema ništa od uskrsuća modela M1, i tako razočarala mnoge ljude. Šef performantnog M odjeljenja kompanije BMW, Frenk Van Mil je istakao da, odjeljenje na čijem se čelu nalazi prije svega želi da se fokusira na sportska vozila koja će biti dostupna mnogim ljudima, a ne na super automobil. 

Po njegovim riječima, oni pokušavaju da napave automobile za mušterije, čiji se broj očekuje da bude veliki, a ne automobil za oko 200 ljudi. 

Mil je također naveo da BMW M odjeljenje ima kapacitet i potencijal da konstruira i prodaje svoj super automobil koji bi predstavljao konkurenciju modelima kao što je Mercedes-AMG GT i slični, ali bi se to odjeljenje prije odlučilo za flotu brzih vozila koja bi bila namijenjena široj ciljnoj grupi mušterija. On je dodao da je M odjeljenje prvo u auto industriji pokrenulo široku proizvodnju performantnih modela, i da su ih ostale kompanije, uključujući AMG, kopirale i krenule njihovim stopama. 

Njegove riječi su i to da BMW ne mora nikome ništa da dokazuje pravljenjem automobila koji bi bio iznad modela M5 i M6, budući da je bilo koji M model već vrhunska mašina. Najavljeni M8 će biti perjanica kompanije sa preko 600 konjskih snaga, sudeći po prvobitnim informacijama. Očekuje se da se pojavi krajem 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.