AUTO-MOTO

"Partizan" je sirotinjski "hamer"

Avaz.ba

11.10.2017

Možda ne plijeni ljepotom, ali njegov tvorac tvrdi da je ovo "najbolji automobil za najteže svjetske puteve i terene". 

Ruski inžinjer i dizajner iz Njemačke konstruirao je niskobudžetno terensko vojno vozilo koje je nazvao Partisan One. On smatra da njegova koncepcija jeftinog, jednostavnog terenca može da predstavlja alternativu skupim vojnim vozilima, poput američkog "hamera", u armijama zemalja sa skromnim budžetima.

Partisan One nije opremljen najsavremenijim tehnologijama. 

Umjesto toga, fokus je na brzom prevozu vojnika po teškim terenima. Inžinjer objašnjava da je dizajn vozila namjerno rudimentaran i u potpunosti četvrtast, kako bi prostor u kabini bio maksimalno iskorišten. 

Konstrukcija je izrađena od čelika visoke čvrstine, a Partisan One oklopljen je panelima koji treba da zaštite osobe koje se prevoze od ukopanih mina. Kompanija Partisan Motors koja stoji iza ovog projekta još nije odabrala motor za vozilo, ali predviđeno je da se u njega mogu ugraditi raznovrsni pogonski agregati, uzdužno ili poprečno postavljeni.

Koncept vozila Partisan One je multifunkcionalan, pa je tako moguće napraviti razne verzije kaorserije, sa kraćim ili dužim međuosovinskim rastojanjem, odnosno sa troje ili petero vrata, kao i pik-ap varijantu. Predviđene su čak i opcije sa šest i osam točkova (sa 6x6 i 8x8 pogonom). 

Pošto je praktičnost na prvom mjestu, ovaj terenac je osmišljen tako da se može transportirati i u dijelovima, pri čemu u jedan standardni brodski kontejner može da se spakuje pet rasklopljenih vozila. 

Iako Partisan One još nije ušao u serijsku proizvodnju, kompanija tvrdi da će on imati životni vijek od 50 godina i više.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.