Foto: N1

Renault Zoe potroši dvije marke struje na 100 km

Avaz.ba
11.10.2017 21:33
A
A
A

Adresa za sve ljubitelje četvero-točkaša narednih dana je Tuzla. Drugi Auto Show Week ponudit će pogled na 100 vozila 17 poznatih brendova. Fokus je ove godine na električnim automobilima.

Najprodavaniji električni automobil na svijetu Renault Zoe potroši dvije marke struje za 100 pređenih kilometara. Odavno je na svjetskim cestama, kod nas još ne, jer država ne daje posticaj za njihovu kupovinu.

- Ovdje smo ga izložili u Tuzli kako bi sa ovog sajma krenula inicijativa da se krene sa elektrifikacijom i u BiH. Vozilo je ekološki privatljivo i štitimo naš okoliš, - ističe Jelena Babić, voditreljica prodaje "Guma M".

Hyundai IoniQ hibrid "malo benzin, malo struja" sa 105 konja benzina i 43 električnim motorom, također je novina na našem tržištu.

- Auto je godinama prodavano i atraktivno. IoniQ je već pola godine na evropskom tršištu i možemo reći da je od konkurencije dobro poremetio tržište. Mnogima je uzeo veliki kolač tržišta. Dobro se prodaje, a kod nas je stigao prije nekoliko dana i očekujemo dobru prodaju na našem tržištu, - otkriva Nermin Ganjgo, Autocentar „Ganjgo“ Doboj Jug.

Osim upotrebom ekoloških auta, okolina se može štiti i koristeći CNG prirodni plin. U BiH jedino autobusi u Tuzli koriste tu vrstu goriva, prenosi N1.

- O ekološkom aspketu, kada govorimo, pokazali su se fantastični rezultati. Što se tiče ušteda, također se pokazalo, nakon godinu dana što primjenjujemo plin u našim autobusima. Možemo se pohvaliti i sa zadovoljstvom putnika koji koriste autobuse sa CNG plinom, - kaže Emina Sarajlić, Firma "Junuzović Kopex" Lukavac.

Testne vožnje, premijere, promocije, inovacije, predavanja, tuning show, rasprodaje, samo su dio sadržaja ovogodišnjeg Auto Show Weeka.

- Već sada promišljaju o budućnosti, a ona je prije svega u biciklima, u autoindustriji, u električnim automobilima, manjem kretanju u centru gradova s klasičnim automobilima, manjem javnom transportu. Ovih pet dana doveli smo sve što valja u autoindustriji, - tvrdi Zlatko Berbić, direktor Auto Show Week Tuzla.

- Tu će biti različitog sadržaja i za najmalađe gdje ćemo ih u saradnji sa MUP-om educirati kako da se ponašaju u saobraćaju, da prelaze ulicu. Imat ćemo i druženje sa damama, - dodaje Lidija Tomić, menadžerica Bingo City Centra.

Danas je prezentiran novi Mercedes S klase. Auto Show Week nije samo salonsko predstavljanje automobila, nego predstavljanje pravca kojem se autoindustrija kreće.

Početkom sedamdesetih do devedesetih godina prošlog vijeka automobilska industrija u BiH je bila na vrhuncu. Tada smo proizvodili automobile i sarađivali sa najpoznatijim firmama. Danas proizvodimo samo autodijelove i opremu i uglavnom smo izvozno orjentisani. Da bi i to opstalo, potrebna su znatna ulaganja i posticaji. 

Više o:

Renault Zoe