AUTO-MOTO

VW Scirocco odlazi u penziju bez nasljednika

Avaz.ba

12.10.2017

Njemački proizvođač više neće primati nove narudžbine za Scirocco, a kako saznaje Car & Driver, na lageru je ostao određen broj već napravljenih vozila koja su na prodaju.

Aktuelni Scirocco na tržištu je već skoro čitavu deceniju, ali nikada nije postizao zadovoljavajuće prodajne rezultate, pa je pravo čudo da je opstao do sada. 

Automobil je postavljen na istu mehaničku platformu (PQ35) koju je koristio i Golf 5, što govori u prilog tome da je riječ o zaista vremešnom modelu, mada dizajn vozila nije previše zastario.  Iako Scirocco odlazi u penziju, direktan nasljednik nije na vidiku, jer Volkswagen za sada ne planira novi kupe sa pogonom na prednje točkove. 

Ipak, moguće je da se se ime Scirocco ponovo aktivira, ali u tom slučaju će ga nositi neki od električnih Volkswagenovih modela koju su u planu u narednih nekoliko godina. 

Naime, prije nekoliko mjeseci, AutoExpress pisao je da bi eventualni električni Scirocco trebao biti zasnovan na Volkswagenovoj mehaničkoj MEB platformi konstruiranoj specijalno za električna vozila. Prema nezvaničnim izvorima, Scirocco na struju bio bi dostupan u nekoliko varijanti, od kojih bi osnovna verzija imala elektromotor sa 170 ks, dok bi se u vrhu ponude našao model sa dva električna agregata ukupne snage oko 300 ks. Jedan elektromotor nalazio bi se na prednjoj a drugi na zadnjoj osovini, pa bi automobil imao pogon na sva 4 točka. 

Inače, VW je razmatrao novi Scirocco sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem prije dizel skandala iz 2015., ali je zbog promjena planova i smanjivanja troškova nakon izbijanja ove afere, kupe skinut sa liste prioriteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.