AUTO-MOTO

Mitsubishi (R)e-Evolution: Novi koncept, futuristički smjer

Avaz.ba

27.10.2017

Mitsubishi je na aktuelnom sajmu automobila u Tokiju predstavio koncept električnog krosover vozila pod oznakom koja je decenijama bila rezervisana za jedan potpuno drugačiji model ovog proizvođača.

Japanska kompanija izrađivala je u periodu 1992-2016. sportski sedan Lancer Evolution, kod fanova poznatiji pod imenom Lancer Evo ili samo Evo, koji je s godinama stekao kultni status među ljubiteljima sportske vožnje.

Zbog toga su mnogi zaljubljenici u ovaj model bili neprijatno iznenađeni kada je prije par godina Mitsubishi najavio okončanje njegove proizvodnje, bez planova o direktnom nasljedniku.

Novi koncept - futuristički smijer

U međuvremenu, japanski proizvođač objavio je da će, iako Lancer Evo nestaje sa svjetske automobilske scene, oznaka Evolution preživjeti, ali u jednom sasvim drugačijem "pakovanju" – kao električni krosover.

Nakon nekoliko mjeseci, na sajmu u Tokiju je zaista predstavljeno vozilo pod nazivom Mitsubishi e-Evolution Concept.

Kako kažu u japanskoj kompaniji, automobil ima futuristički izgled koji najavljuje smjer u kojem će se kretati dizajn Mitsubishijevih modela u godinama koje dolaze.

Ovakav stilski pristup svakako će izazvati brojne komentare i neće zadovoljiti svačiji ukus, pogotovo ne ljubitelja originalnog Mitsubishija Evo.

Koncept e-Evolution za pogon koristi tri elektromotora. Jedan šalje snagu na prednju osovinu, dok preostala dva pokreću zadnje točkove, zahvaljujući čemu vozilo ima pogon 4x4.

Mitsubishi je saopćio da je automobil opremljen "naprednom tehologijom vještačke inteligencije", koja koristi senzore i kamere na vozilu kako bi pomogla vozaču da se lakše snađe u saobraćaju, prenosi B92.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.