AUTO-MOTO

Prognoze iz "Toyote": Vozila budućnosti pokretat će vodik, 2025. godine koštat će kao hibridna danas

Avaz.ba

1.11.2017

U "Toyoti" vjeruju da će cijena serijskih modela automobila koji za pogon koriste vodične gorivne ćelije do sredine naredne decenije pasti toliko da će ova vrsta vozila biti u istom cjenovnom rangu sa današnjim modelima sa hibridnim pogonskim sistemom.

Japanski proizvođač jedan je od pinoira u proizvodnji automobila sa hibridnim (benzinsko-električnim) pogonskim sistemima, a ujedno i komercijalno najuspješnija autokompanija na svijetu, kada je riječ o hibridima.

"Toyota" je u posljednje dvije decenije širom svijeta prodala 10-ak miliona automobila sa hibridnim pogonom, od čega je na putevima ubjedljivo najviše Priusa. 

U međuvremenu, japanski proizvođač postao je pionir još jedne pogonske tehnologije – među prvima je razvio i ponudio tržištu produkcijski automobil koji kao gorivo koristi vodik, tačnije vodonične gorivne ćelije.  

Smanjenje cijene - porast potražnje

U pitanju je Toyota Mirai, koja se pojavila krajem 2014. i koja se proizvodi i prodaje u maloj seriji, uglavnom kao subvencionisani flotni automobil, s obzirom na visoku cijenu od oko 50.000 eura.

Ipak, japanska kompanija smatra da je to samo početak i da će ovaj tip vozila u bliskoj budućnosti biti znatno jeftiniji, zahvaljujući nižim troškovima proizvodnje. 

U "Toyoti" vjeruju da će sa smanjenjem maloprodajne cijene na tržištu porasti tražnja za automobilima na vodik, uprkos trenutnoj ekspanziji električnih vozila.  

U razgovoru za Autocar na autosalonu u Tokiju, jedan od direktora "Toyote", Naomići Hata (Naomichi), rekao je da će automobili na vodik koštati kao i modeli sa hibidnim pogonom.  

- Početkom naredne decenije ponudit ćemo drugu generaciju tehnologije vodičnih gorivnih ćelija, koja će omogućiti održivi razvoj vozila sa ovim pogonskim sistemom - izjavio je Hata.

- Danas je godišnja proizvodnja Toyote Mirai ograničena na 3.000 vozila, ali očekujemo da će do 2025. ona biti udesetostručena.  

- Kao rezultat svega toga, vjerujemo da će – barem u Japanu – te 2025. naš hibridni i automobil na vodik imati prubližno istu cijenu - optimista je Hata.

Iako većina proizvođača automobila očekuje da će u budućnosti dominirati čisto električni automobili, neke kompanije, poput "Toyote", "Honde", "Hyundaija" ili "Mercedesa", ulažu velike napore da unaprijede tehnologiju vodičnih gorivnih ćelija i razviju pristupačnije serijske modele na vodonik, prenosi B92.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.