AUTO-MOTO

Rolls-Royce ne zanimaju hibridni i samoupravljivi automobili

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls Royce

Avaz.ba

7.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Rolls-Royceov direktor za odnose s javnošću, Ričard Karter (Richard Carter), Road & Tracku je priznao kako njihove super-bogate klijente ne zanimaju tehnološka čudesa. ‘Kažu nam - tehnologija je super, autonomnost bi bila fantastična, al ponudite to u Rolls-Royceu kad bude savršeno’, kaže Carter.

Ruku na srce, Rolls-Royce zapravo nikad i nije izrađivao automobile koje biste vozili sami, pa nas ovakav stav i ne čudi previše.

- Svi naši klijenti imaju šofere. Oni imaju garaže kao što mi imamo ormare, za svaku priliku - automobil po mjeri, - tvrdi prvi čovjek Rolls Roycea - Torsten Miler Etves (Müller-Ötvös).

Iz istih razloga u Rolls-Royceu ne pomišljaju ni na polovična rješenja po pitanju elektrifikacije game.

Sve ili ništa.

- Potpuno električan; ne hibrid, plug-in, elektrificiran ili kakav već automobil -  odriješit je Miler. - Ne želimo međukorake. Čitav karakter električnog pogona - tih s pregršt okretnog momenta, savršeno odgovara imidžu Rolls-Roycea. -

Britanci ipak zaboravljaju da su brojne države i gradovi, u kojima nesumnjivo obitava i njihova klijentela, već nagovijestili skoru zabranu motora s unutrašnjim sagorijevanjem, pa si baš i ne mogu priuštiti ovako indiferentan stav prema budućnosti.

Doduše, ne odmaže im to što su u vlasništvu BMW-a - kompanije koja se ipak nalazi u prvom ešalonu proizvođača koji naporno razvijaju električne automobile i autonomnu tehnologiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.