AUTO-MOTO

Sve više vozača koristi ove gume - umjesto zimskih!

Avaz.ba

14.11.2017

Statistika kaže da u Evropi preko 80 posto vlasnika automobila tokom zime na svoja vozila montira zimske gume. Ipak, ova brojka lagano opada, jer u ponudi su sve bolje gume specijalizirane za sva godišnja doba.

Ovome u prilog ide i zakonski propis koji kaže da na vozilu tokom zimskih mjeseci, odnosno kada je na avgustu snijeg, led ili poledica treba da budu montirani pneumatici namijenjeni zimskim uvjetima, ili onim za sva godišnja doba…


Važno je da na rubu univerzalne gume postoji obilježje da je ona adekvatna i za zimu. Zavisno od proizvođača to može biti simbol pahulje, oznaka M+S ili natpis "all season“.

Minimalna dubina šare na zimskom, odnosno univerzalnom pneumatiku mora da bude četiri milimetra. I ne zaboravite da, bez obzira što je vožnja na ljetnjim gumama, uvjetno rečeno, dozvoljena i zimi, kada na putu nema snijega, leda ili poledice, povećavate rizik na putu. 

Ta guma nije dovoljno dobra za korištenje kada je napolju hladno jer se lako stvrdne, što direktno utječe na dužinu puta kočenja. 

Uz to, ukoliko izazovete udes a na vozilu su vam tokom zime montirani ljetnji pneumatici, očekuju vas drakonske kazne. 

Zato, najpametnije što možete da uradite je da u narednom periodu na svoje vozilo stavite zimske ili univerzalne pneumatike, vozite sigurnije i izbjegnete kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.