AUTO-MOTO

Peugeot L45 na aukciji postigao cijenu od 7,26 miliona dolara

Avaz.ba

20.11.2017

Izuzetno važan model za historiju marke Peugeot, dvosjed L45 Grand Prix iz 1914. godine, postigao je cijenu od čak 7,26 miliona dolara na aukciji kuće Bonhams u Los Anđelesu.

Dugo se smatralo da je trkački bolid s početka 20. stoljeća, koji danas predstavlja ikonu bogate takmičarske historije francuskog proizvođača, 1916. godine vozio Dario Resta na trci Indianapolis 500 i osvojio prvo mjesto, ali tek nedavno je potvrđeno da ga je u stvari vozio Ralf Mulford (Ralph) i završio treći. 

Tih godina Peugeot je dominirao stazama, a još je ranije, 1913. godine Džuls Gou (Jules Goux) pobijedio na istoj trci izdržljivosti u sličnom modelu.

Nakon tima Peugeota, ovaj jedan od tek dva preživjela primjerka do danas je imao samo tri vlasnika: pomenuti trkač Ralf Mulford ga je ustupio kolegi Artu Klajnu (Klein) koji se u njemu trkao 1919. i 1920. godine da bi ga je zatim kupio Lindli Bodvel (Lindley Bothwell), bogati kalifornijski uzgajivač narandži i kolekcionar iz čije kolekcije je auto, gdje je bio krunski dragulj, i stigao na aukciju. Auto je u savršenom stanju, a sve na njemu je originalno kao i kada je 1914. bio u rukama tima Peugeota.

Zanimljivo, Peugeot L45 Grand Prix inicijalno je pokretao 3,0 litarski motor koji je 1916. zamijenjen većim 4,5 litarskim četvorocilindrašem s dvije bregaste osovine, četiri ventila po cilindru i 115KS pri 2800 obrtaja, a bolid je imao doboš-kočnice na sva četiri i lisnate opruge na prednjoj i zadnjoj osovini.

Razlog zašto je ovaj histroijski Peugeot postigao tako visoku cijenu leži u činjenici da šasija i motor imaju oznake No. 1, što znači da je riječ o prvom takvom primjerku, a s obzirom na to da se ne zna mnogo o drugom preživjelom, može se reći da je ovaj Peugeot L45 i posljednji vozni i originalni Gran prix model iz blistavog trkačkog perioda francuskog proizvođača s kojim su se na stazama u to doba mogli nositi samo bolidi Mercedesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.