AUTO-MOTO

Prvi primjerak novog BMW-a M5 sišao sa fabričke trake

Avaz.ba

4.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Prvi serijski primjerak nove najsnažnije “petice” sišao je sa fabričke trake BMW-ovog pogona Dingolfing.

Uz fotografije novog moćnog M5, koje stižu iz fabrike u južnoj Bavarskoj, podsjećamo da je riječ o automobilu opremljenom 4.4 litarskim M TwinPower Turbo V8 motorom koji proizvodi 600 konjskih snaga (441 kW), dok je maksimalni obrtni moment 750 Nm.

Pogonska jedinica uparena je sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem, a snaga se prenosi na sva četiri točka.

Kada je riječ o performansama, one su impresivne. Od 0 do 100 km/h novi BMW M5 ubrzava za samo 3,4 s, dok mu je za ubrzanje do 200 na sat potrebno 11,1 s.

Automobil se standardno isporučuje sa elektronski ograničenom maksimalnom brzinom od 250 km/h, ali se limit može podići na 305 km/h ako kupac naruči vozilo sa opcionim M Driver paketom.

Najveća novost u BMW-u M5 je xDrive sistem pogona na sva četiri točka. Ovaj sistem uparen je sa aktivnim M diferencijalom i nudi nekoliko mogućnosti vozaču, uključujući i opciju tradicionalnog pogona na zadnje točkove.

Što se tiče karoserije, hauba je izrađena od aluminijuma, a krov od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Automobil je nešto lakši zahvaljujući ovim, ali i drugim konstruktivnim rješenjima, pa tako masa (uprkos xDrive sistemu pogona na sve točkove) iznosi 1.855 kg, što je značajno manje nego kod prethodnog BMW-a M5.

Najnoviji BMW M5 imao je svjetsku premijeru na auto-salonu u Frankfurtu u septembru, a prvi proizvedeni primjerci namijenjeni su kupcima na evropskom tržištu.

Ipak, isporuke ovog automobila, koji u Njemačkoj košta od 117.900 eura, planirane su tek za mart 2018, a osim na domaćem tržištu, najprije će se pojaviti u prodajnim salonima u Velikoj Britaniji i SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.