AUTO-MOTO

Otvoren veliki centar za testiranje autonomnih vozila u Mičigenu

Avaz.ba

18.12.2017

Centar za testiranje autonomnih vozila, čije je konstruiranje koštalo 135 miliona dolara, otvoren je u blizini grada En Arbor u Mičigenu, i bit će jedna od najvažnijih lokacija na kojoj će proizvođači automobila testirati i razvijati svoju tehnologiju autonomne vožnje.

Ovaj američki centar za mobilnost posjeduje petlju i autoput u dužini od četiri kilometara kao i tunel dužine 213 metara, raskrsnice, kružne tokove i nadvožnjake kako bi savršeno simulirao svakodnevne uvjete za vožnju.

Kompanije kao što su "Toyota" i "Ford" investirale su značajne sume novca u ovo postrojenje, te su već 13. decembra inžinjeri "Toyote" počeli sa treningom vožnje. Japanskom proizvođaču automobila pridružila se i kompanija koja se bavi proizvodnjom elektrotehnike, "Visteon", koja će sa njom raditi na razvoju tehnologije. Magazin Motor Trend najavljuje da će već od sljedeće sedmice u En Arbor pristizati i drugi proizvođači i njihovi partneri.

Međutim, radovi na ovom postrojenju još uvijek nisu završeni. Sljedeću fazu konstrukcijskih radova će činiti dodavanje urbanog okruženja za vožnju, a ona će otpočeti na proljeće sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.