AUTO-MOTO

Dolazi iz Kine i najozbiljniji je rival Tesli

Avaz.ba

19.12.2017

NIO je već jednom zaprepastio svijet nakon što je njegov EP9 odveo najbrži krug u "Nürburgringu" u historiji. Sada dovodi električni SUV visokih performansi.

Ime mu je ES8 i osim relativno originalnog dizajna donosi napredne tehnologije. Većim je dijelom izrađen od aluminija, a interijer nudi pun komfor za sedam putnika. Kombinacija kože i modernog digitalnog kokpita je današnji must have, a isto vrijedi i za moćni infotainment. Pritom je kvaliteta zraka prvoklasna zahvaljujući HEPA filteru te aktivnom ugljenu, kao i generatoru negativnih iona.

ES8 pokreću dva elektromotora ukupne snage 480 kW/652 KS i 840 Nm. Na 100 km/h je za 4,4 sekundi, a sa 70 kWh baterijama ima autonomiju od 355 km. Slabije od Tesle, no ovdje je moguća i zamjena baterija, i to u svega tri minute. Naime, kompanija planira izgraditi 1.100 stanica za izmjenu baterija. 

I na kraju spomenimo sistem za samostalno upravljanje. NIO Pilot koristi 23 senzora uključujući pet kamera i pet radara te 12 ultrazvučnih senzora. Svi sigurnosni sustavi su uključeni, kao i samostalno upravljanje na otvorenoj cesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.