AUTO-MOTO

VW instalira 2.800 stanica za punjenje u SAD

Avaz.ba

20.12.2017

Kompanija Volkswagen planira da instalira 2.800 stanica za punjenje električnih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama do juna 2019. godine.

Stanice će biti smještene na oko 500 lokacija, od čega će 75 posto biti pored poslovnih objekata, a ostatak u stambenim naseljima.

Njemački proizbođač automobila pristao je da potroši 800 miliona dolara u Kaliforniji, od dvije milijarde koliko mora da uloži u "zelenu" automobilsku infrastrukturu na osnovu sporazuma zbog Dizelgejt afere.  U eri naglog razvoja elektiričnih automobila nedostatak masovne infrastrukture za punjenje najveća je barijera dodatnog napretka ove tehnologije, čak i u visokorazvijenim SAD. 

Veliki proizvođači poput Forda i General Motorsa (GM) najavili su planove lansiranja cijelih porodica elektirčnih vozila u narednih nekoliko godina.

Dizelgejt afera je do sada koštala VW u SAD više od 30 milijardi dolara, a prije mjesec dana je direktor kompanije u SAD, inače njemački državljanin, osuđen na sedam godina zatvora zbog učešća u prevarantskoj shemi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.