AUTO-MOTO

Audi R8 odlazi u historiju

Avaz.ba

25.12.2017

Suprotno dosadašnjim dosadašnjim naznakama Audi je ipak odlučio da neće ponuditi nasljednika svog najatraktivnijeg modela.

Perjanica ponude Audija, ali i jedini supersportak u Audijevoj ponudi tako će ostati bez nasljednika, piše magazin Automobile. A to će se dogoditi 2020. godine, za kada je predviđen dolazak nasljednika Lamborghinijeva Huracana. Time će biti obustavljena proizvodnja modela R8 koji arhitekturu dijeli upravo s Huracanom. Dodatno, ni R8 E-Tron nema nasljednika.

Stišavaju se i priče oko Audija Scorpion, prvog Audijeva hipersportaka koji je navodno trebao imati pogon četiri Ducatijeva motora i snagu veću od 1.000 KS.

Kad je pak u pitanju 2.9 V6 twinturbo motor iz RS4 i RS5, on je jednostavno preslab za novi supersportski model. Trenutno nudi 450 KS, a maksimum mu je 470 KS. Možda bi hibridna verzija bila zadovoljavajuća, ali o njoj za sada ni riječi. Ko zna, možda će ona biti rezervisana za novi S6 i S7.  Recimo i kako RS verzije novog A6 i A7, kao i top izvedba A8 (ne računajući W12) dobiva 4.0 V8 twin-tubo poznat iz Porscheove Panamere Turbo i Bentleya Continental GT. Konačno, tu je Q8 koji bi se trebao ukazati do kraja decenije, a koji će po svemu sudeći posuditi pogon od Urusa. 

I za kraj jedna doista dobra vijest. Audi navodno planira svoju verziju Porsche Missiona E, a on će biti moderna interpretacija Audija Quattro, piše index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.