Poznate marke automobila ukidaju preko 500 modela sa tržišta

Avaz.ba
29.12.2017 16:26
A
A
A

Fabrike automobila u Kini izbacuju iz proizvodnje čak 553 modela putničkih automobila čija potrošnja goriva ne zadovoljava nove norme koje su uvedene u toj zemlji kako bi se smanjilo zagađenje zraka u gradovima.

Među modelima koji se ukidaju su i automobili poznatih svjetskih marki, poput Audija, Chevroleta ili Mercedesa, piše Blumberg.

Iako broj od 553 modela izgleda ogroman, u kineskoj Asocijaciji proizvođača putničkih automobila kažu da je u pitanju "veoma mali" procent od ukupnog broja modela automobila koji se izrađuju u toj zemlji.

Spisak putničkih automobila koja ne zadovoljavaju pomenute norme o potrošnji sastavio je kineski Centar za tehnologiju vozila, a kako se navodi, to je prvi put da se u Kini formira zvanična lista modela na osnovu kriterija koji uzima u obzir potrošnju goriva.

Nadležni kažu da će takve liste periodično objavljivati i u budućnosti kako bi na duže staze osigurali da automobilska industrija u Kini izrađuje samo putnička vozila koja se uklapaju u ekološke standarde.  Kina, koja je jedno od najvećih svjetskih tržišta električnih automobila, razmatra zabranu prodaje automobila koji na pogon koriste benzin i dizel gorivo zbog velikog zagađenja zraka u gradovima u toj zemlji.