Fisker stopama Tesle: Luksuzna električna sportska limuzina

Avaz.ba
05.01.2018 23:00
A
A
A

Tvorac Karme, Henrik Fisker, objavio je novu fotografiju luksuzne sportske električne limuzine – modela EMotion, koji će imati premijeru na predstojećem sajmu elektronike CES u Las Vegasu.

Dok je njegovu bivšu kompaniju za proizvodnju hibridnih električnih automobila nakon bankrota preuzeo novi vlasnik, koji je nastavio da proizvodi unaprijeđeni model Karma Revero, Henrik Fisker se okrenuo potpuno novom projektu – električnom modelu EMotion.

Premijera modela EMotion bila je zakazana za kraj ljeta 2017, ali je odložena jer je Fisker morao da odustane od prvobitno planiranih pogonskih baterija od grafena i vrati se konvencionalnijim litijum-jonskim baterijama.

Novi automobil koji u sebi ima elemente dizajna Karme prema riječima njegovog tvorca imaće autonomiju u vožnji od oko 400 milja (oko 640 km). Osim toga, EMotion će uz pomoć specijalnog brzog punjača biti u stanju da za kratko vrijeme dopuni baterije toliko da može da pređe dodatnih 100-ak milja (oko 160 km), najavio je prošle godine Henrik Fisker.

Proizvođač pregovara sa naftnim kompanijama u SAD o mogućnosti da svoje "ultrapunjače" (ekvivalent Teslinim superpunjačima) postavi na benzinskim stanicama širom zemlje.

Na fotografiji koja je objavljena uoči premijere modela EMotion vidi se neobičan koncept otvaranja vrata na vozilu, zbog čega će automobil dodatno dobiti na atraktivnosti.