AUTO-MOTO

General Motors predstavio automobil bez volana i pedala

Avaz.ba

13.1.2018

Kompanija General Motors predstavila je u petak samovozeći automobil Cruise AV, baziran na Chevrolet Boltu, koji bi se na putevima mogao pojaviti već početkom 2019.

Ono što ovaj električni automobil razlikuje od mase drugih koji su preplavili autoindustriju proteklih godina je to što nema upravljač niti pedale.

GM trenutno čeka dozvolu američke agencije za sigurnost u saobraćaju da proizvede oko 2.600 vozila. Osim federalne, GM-u je potrebna i dozvola pojedinačnih država ukoliko želi da plasira svoje vozilo na njihove puteve.  Ukoliko sve prođe po planu, Cruse AV će se priključiti floti dijeljenja automobila koju je GM u avgustu pokrenuo pod nazivom Cruise Anywhere, koju za sada koriste samo zaposleni u kompaniji Cruise Automation, kompanije za razvoj samovozećih automobila koju je GM kupio 2016. za milijardu dolara. 

Cruise AV je četvrta generacija GM samovozećeg automobila. Opremljen je sa 21 senzorom, 16 kamera i pet laserskih radara (lidar), a koriste softver razvijen u ovoj kompaniji .

Automobil posjeduje i podršku za zvuk i sliku, kao i sposobnost da sam zatvori vrata, što je bitno ukoliko putnici zaborave da urade poslije vožnje.

Nisu saopćeni svi detalji tehničkih mogućnosti ovog vozila, pa se pretpostavlja da će prvobitno biti korišten samo u ograničenom prostoru na kojem GM testira svoja autonomna vozila u okolini San Franciska i djelovima Mičigena. Ukoliko se GM-ov automobil bez upravljača i pedala nađe na putevima 2019. godine, ova kompanija bi mogla da postane lider u klasi autonomnih vozila. Googlov projekat Waymo, koji posjeduje konvencionalne kontrole vozila, i dalje je mjesecima udaljen od ponude svog servisa samovozećih automobila. 

Ova tehnologija je sve zastupljenija u automobilskoj industriji jer ima potencijal da dramatično umanji broj udesa, povreda i smrtnih slučaja u saobraćaju.

GM procjenjuje da je ljudska greška uzrok 94 posto udesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.