AUTO-MOTO

Sud u Njemačkoj odlučio: Gradovi mogu zabraniti "dizelaše"

Srna

27.2.2018

Najviši sud u Njemačkoj odlučio je danas da veliki gradovi imaju pravo da zabranjuju automobile s dizelskim motorima koji značajno doprinose zagađenju zraka.

Ova odluka mogla bi utjecati na vrijednost 12 miliona vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i da primora proizvođače na ulaganja u velike modifikacije.

Najviši federalni administrativni sud donio je odluku povodom žalbe njemačkih pokrajina protiv zabrana koje su uveli lokalni sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu.

Slučaj je prvobitno pokrenula grupa za zaštitu okoline DUH, povodom lošeg kvaliteta zraka.

Automobili sa dizelskim motorima našli su se na udaru širom svijeta, otkada je Volkswagen priznao 2015. godine da je u svoje modele ugrađivao nelegalni softver koji je tokom testiranja prikazivao niže vrijednosti emitiranog azotnog oksida, koji izaziva respiratorne probleme.

Nekoliko zemalja razmatra uvođenje zabrane korištenja dizelskih automobila u gradovima, ali je usvajanje takve odluke u državi koja je kolijevka savremene automobilske industrije veliki udarac ovoj grani i vladi kancelarke Angele Merkel, koja se izjasnila protiv zabrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.