AUTO-MOTO

Sve što trebate znati o 88. sajmu automobila u Ženevi

B92

6.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U Ženevi će danas početi 88. međunarodni sajam automobila, na kojem će biti predstavljena najnovija dostignuća iz svijeta autoindustrije.

180 izlagača

Sajam svoja vrata predstavnicima medija otvara danas, a za publiku dva dana kasnije, i trajat će do nedjelje, 18. marta.

Jedan od najdugovječnijih međunarodnih autosajmova ove godine u šest sajamskih hala ugostit će 180 izlagača na 106.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Uprkos izostanku nekih velikih svjetskih autobrendova, poput Opela, Infinityja, DS-a, Chevroleta i Cadillaca, publika će moći vidjeti skoro 900 novih automobila.

Tokom sajma, u centru pažnje naći će se neki dugoočekivani modeli najpopularnijih svjetskih proizvođača.

Aston Martin dolazi s Vantageom i novim V8 motorom, dok će Audi predstaviti novi A6 uz potpuno električni SUV E-Tron.

BMW će nakon X3 svijetu pokazati i novi X4, a Citroen svog aduta u konkurenciji kompaktnih krosovera C4 Cactus.

Prvi put će kao samostalni brend debitirati Cupra, sportsko odjeljenje španskog SEAT-a, sa svojim prvim modelima.

Također, vidjet ćemo i kako je FIAT svog aduta u klasi porodičnih automobila Tipo predstavio u sportskom izdanju, koje je bilo vrlo popularno na našim prostorima u nekim starijim generacijama modela italijanskog proizvođača poput Punta, Brava, Stila...

Neće izostati ni Ford, koji će predstaviti osvježenog mališana Ka+, te Edge, a najavljen je dolazak i ST linije.

Hyundai u Ženevu dolazi s tri automobila – novom generacijom SUV-a Santa Fe, električnim krosoverom Kona, te neimenovanim konceptom.

Dugoočekivani modeli

U Švicarskoj će konačno debitirati i Jaguarov električni SUV i-Pace, a evropski debi imat će i Jeep Wrangler.

Premijeru će imati i treća generacija KIA Ceeda, prvi put bez popularnog apostrofa u nazivu, a očekuje se da Lexus predstavi svoj najmanji krosover.

Mazda će sa Vision Coupeom pokazati novi dizajnerski pravac kojim stremi, a bit će tu i Kai Concept koji predstavlja najavu nove generacije Mazde 3.

Također, stiže i porodica serije "6" s osvježenim karavanom.

Sretnici koji su u mogućnosti da posjete ovaj sajam moći će uživo vidjeti i McLarenov najnoviji ponos P15 Senna, nazvan po legendi Formule 1.

Mercedes će pažnju privući s novom A klasom, a debitirat će i sportski AMG GT Coupe, dok će prvi put Evropi biti predstavljena i G klasa, i to u moćnoj izvedbi G63 AMG.

Mnogi s nestrpljenjem iščekuju i da vide najnoviji koncept iz prestižnog dizajnerskog studija Pininfarina, kao i najnoviji hrvatski hiperautomobil Rimac Concept Two.

Kakav je novi SUV u svojoj gami spremila Škoda, vidjet ćemo zahvaljujući konceptu Vision X, kao i kako je osvježen model Fabia.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.