AUTO-MOTO

Lamborghini Diablo VT 6.0 SE prodan za 412.000 dolara

Index.hr

13.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Diablo je bio vjerovatno najbrutalniji automobil s kraja milenija, ali i prvi Lamborghini koji je vozio preko 320 kilometara na sat.

Diablo je bio automobil koji je učinio marku popularnom. Tokom nešto više od decenije proizvodnje, od 1990. do 2001. godine, fabriku je napustilo oko 2.900 primjeraka. A među njima je bilo samo 42 koji su kombinirali ono najbolje što je Lamborghini tada (i sada, rekli bi neki) mogao da ponudi.

Ime mu je VT 6.0 SE i predstavlja vrhunac desetogodišnjeg kontinuiranog razvoja, ali i prve kontakte sa Audijem koji je tada već bio vlasnik. Kombinira pogon na sva četiri točka sa modela VT, ali i moćniji motor sa GT verzije, 6.0 V12 sa 558KS. 

Kao što smo rekli, proizvedena su 42 primjerka, po 21 u Oro Elios zlatnoj boji i isto toliko u Marrone Eklipsis braon nijansi. Ovaj primjerak spada u red ovih drugih kao ukupno 40. po redu, sa kompatibilnom braon kožom u kabini, ali i tada najnovijom generacijom DVD navigacije.

Međutim, ono po čemu je ovaj primjerak poseban je besprijekorno stanje. Pomalo tužno, ali ovaj automobil put praktično nije vidio, već je životni vijek proveo u mraku klimatiziranih garaža svojih vlasnika.

U međuvremenu je nakupio tek 22,5 km. Da, nije pravopisna greška, zaista je prosječno vozio godišnje nešto više od hiljadu metara.

Automobil je sada opet promijenio vlasnika, i to uz iznos kojem se niko nije nadao. Postigao je cijenu od impresivnih 412.000 američkih dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.