LUKSUZ

Kultni Ferrari 250 GTO mogao bi se vratiti u proizvodnju

Vrelegume.rs

14.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

"Ferrari" je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća proizveo svega 39 primjeraka modela 250 GTO, a sada se ti modeli prodaju po ciframa većim od nekoliko desetina miliona dolara.

"Ferrari" će možda ponovo proizvoditi ovaj model.

Tokom sajma automobila u Ženevi, šef italijanskog proizvođača superautomobila Serđio Markione (Sergio Marchionne ) je naglasio da postoji mogućnost da se legendarni 250 GTO ponovo proizvodi. 

On je u jednom intervjuu izjavio: ''Ne sviđa mi se termin ponovna proizvodnja. Ono što je Jaguar uradio sa svojim automobilima iz prošlosti je zaista pametno, ali proizvodnja istovjetnog modela 250 ne bi bio lak zadatak, a živjeti na račun stare slave je ipak praksa koju ne želimo praktizirati. Ali definitivno postoji baza od koje možemo krenuti, te se iskreno nadam da ćemo imati nešto da vam pokažemo u narednih par godina". 

Markione je mislio na model E-Type, automobil koji je Jaguar ponovo proizvodio u ograničenom broju prije nekoliko godina. Britanski proizvođač je sličan princip primijenio i na model XKSS, a sada i na D-Type. Njihov najveći konkurent, "Aston Martin" planira sličan potez s proizvodnjom modela DB4 GT. Prema ovoj izjavi Markionea, i "Ferrari" je na sličnom putu.

Elitu koja posjeduje 250 GTO model čine modna ikona Ralf Loren (Ralph Lauren ), bubnjar "Pink Floyda" Nik Mejson (Nick Mason ), vlasnik lanca marketa "Wal-Mart" Rob Volton (Robson Walton), i bivši predsjednik "Microsofta" Džon Širli (Jon Shirley). 

Ovaj model sa serijskim brojem 3851GT trenutno ima reputaciju kao najskuplji automobil koji je ikada prodan na aukciji, i to po cijeni od 38 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.