DIZEL

Zbog zabrane u gradovima BMW priskače u pomoć svojim kupcima koji voze automobile na dizel

Avaz.ba

14.3.2018

Njemački proizvođač automobila BMW donio je odluku kojom namjerava zaštititi dio svojih kupaca na koje će utjecati nedavno uvedene mjere zabrane vozila s dizelskim motorima u gradovima.

Nakon velike Volkswagenove afere “dizelgejt” 2015. godine, mnoge svjetske metropole, među kojima su Meksiko Siti, Pariz, Madrid, Atina i Rim, postepeno su počele zabranjivati upotrebu automobila na dizel pogon zbog pretjerane emisije štetnih gasova.

Prije nekoliko sedmica, Savezni sud u Njemačkoj odlučio je da gradovi imaju pravo zabraniti vozila koja zagađuju životnu sredinu, a tu prednjače upravo automobili s dizel motorima.

Kako bi ublažio udarac koji će dobiti njegovi kupci, BMW je ove sedmice pokrenuo “dizel obećanje” kojim garantira svim korisnicima lizinga povrat dizelskih modela bez ikakve naknade, ako žive do 100 km udaljenosti od grada koji je uveo zabranu.

BMW ne očekuje zabranu za nove modele, ali je dao opciju svojim kupcima ako se to dogodi. Ponuda BMW-a odnosi se na lizinge u periodu od 6. marta do 30. juna, ali će možda biti proširena.

Također, kompanija iz Minhena nudi pomoć kupcima starijih modela da pređu na efikasnije automobile. Vlasnici vozila s motorima sa Euro 4 standardom, vozila starijih od septembra 2009., ostvaruju pravo na popust za novija vozila.

Tako, naprimjer, kupac može dobiti popust od gotovo 2.000 eura za električni model i3, plug-in hibrid ili neki drugi model čija je emisija manja od 130 g/km.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.